Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Placă comemorativă, dezvelită în memoria regretatului Nicolae Răileanu (VIDEO)

15 noi. 2019,, 18:12   Societate
4489 0

O placă comemorativă a fost dezvelită în memoria fotografului Nicolae Răileanu, cel care a adunat în colecția sa un adevărat tezaur de imagini ale oamenilor de cultură.

La colțul peretelui atelierului s-a luat decizia de a fi această placă comemorativă. Atelierul se află chiar în clădirea Uniunii Scriitorilor din Moldova. La eveniment au fost prezente rude, prieteni și cei care l-au cunoscut, cu toții într-un glas au spus că maestrul a fost un om de omenie care s-a dedicat trup și suflet meseriei.

Un lucru important este că se lucrează la editarea arhivei de fotografii a fotografului Nicolae Răileanu.

,,Cea mai mare parte a arhivei care a fost preluată de Muzeul Național de Literatură, urmează să fie trecută în format electronic și documentată. Altfel, dacă o fotografie nu are informații unde a fost realizată, cine-s persoanele, care eveniment e oglindit, ea pierde foarte mult din valoare... Un album fotografic este un lux care nu și-l poate permite oricine. Eu mă bucur că am găsit o editură care și-a asumat acest curaj și aceste riscuri financiare. Eu cred că va fi un album cu vreo 300 de pagini și sute de fotografii realizate de Nicolae Răileanu. Va fi prezent tot spectrul tematic ale intereselor sale artistice... El a documentat pagini de glorie”, a declarat Mihai Poiată, scriitorul și prietenul răposatului fotograf.

Ideea de a instala o placă comemorativă îi aparține muzeologului Vlad Ciumac:


,,Această ideie de a instala placa comemorativă lîngă fereastra lui Nicolae Răileanu mi-a venit la data de 18 mai, cînd el a împlinit jumătate de an de la moarte”.

Vlad Ciumac, care este și prieten cu regretatul fotograf, spune că nu a cerut ajutorul autorităților pentru această acțiune deosebită, dar, au strîns mînă de la mînă rudele și prieteniii.

Uniunea scriitorilor din Moldova, împreună cu Muzeul Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu a decis să valorifice în anii care vor urma arhiva lui Nicolae Răileanu. Astfel, miile de pelicule fotografice vor fi developate și valorificate.

Prezent la dezvelirea plăcii comemoratice în memoria fotografului a fost și Arcadie Suceaveanu - președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, care are doar cuvinte de laudă pentru Nicolae Răileanu.

,,Am lărgit spațiul adiacent atelierului care a aparținut lui Nicolae Răileanu pentru a putea lucra în condiții mai bune. Lucrările pentru valorificarea albumului va începe chiar săptămîna viitoare și în 2020 vom avea primul album”, a declarat președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu.

,,Nicolae Răileanu este fograful care a surprins momente absolut indedite din viața artiștilor și scriitorilor”, a spus Vasile Malanețchi, director general al Muzeului Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu.

Cunoscutul fotograf Nicolae Răileanu, colaborator al Muzeului Național de Literatură ”Mihail Kogălniceanu”, Maestru în Artă, s-a stins la vîrsta de 68 de ani, la data de 18 noiembrie 2018.

S-a născut pe 3 decembrie 1950 în satul Cobusca Veche, raionul Anenii Noi. A studiat la Școala medie internat nr. 1 din orașul Chișinău.A lucrat fotograf la Ministerul Afacerilor Interne din RSSM.

De la 4 iunie 1975 și pînă la sfîrșitul vieții a lucrat în calitate de fotograf, apoi șef de laborator fotografic la Muzeul Național de Literatură ”Dimitrie Cantemir”.În 2000, Nicolae Răileanu a fost decorat cu Medalia ”Mihai Eminescu”, iar în 2015 i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”.Nicolae Răileanu a fost înmormîntat la Cimitirul ”Sfîntul Lazăr” din Chișinău.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?