X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Piscicultor: ”Peștele crește în apă, dar nu în pămînt”

30 noi. 2022,, 11:47   Societate
2150 0

Legea care prevede darea în arendă a pămîntului fondului apelor pe care sînt amplasate construcțiile hidrotehnice ar putea duce la distrugerea ramurii piscicole din țara noastră.

”Pe data de 17 noiembrie 2022, s-a votat în a 2 lectură proiectul de lege nr. 320 din 17.07.2022, și a devenit o lege nouă (nr. 318 din 17.11.2022) în Republica Moldova, în baza căreia vom începe să creștem peștele în pîmînt. Nu vă mirați, așa sună legea: ni se va da în arendă pămîntul fondului apelor pe care sînt amplasate construcții hidrotehnice, și au fîșii de protecție. Dacă pe construcția hidrotehnică putem ”semăna” pește (nu-i nici o lege care să interzică), pe fîșia de protecție nu vom putea, din siplul motiv, că pe aceste fîșii nu se permite nici o activitate economică. Apare și a doua problemă. Pămîntul de sub apă n-are bonitate, adică bonitatea e zero. Știu că legiuitorii mă vor contrazice, că se va folosi bonitatea medie pe republică (media e 65). Însă poți înmulți oricare cifră cu zero, tot zero va fi”, se arată într-o postare a Directorului executiv al Asociației Naționale a Piscicultorilor din Moldova, Gheorghe Gheorghiu.

Potrivit membrilor asociației, timp de 4 luni piscicultorii au tot încercat să-i convingă pe legiuitori, că peștele crește în apă, și cantitatea peștelui crescut depinde de volumul și calitatea apei.

„De la un iaz cu suprafața de 10 ha cu adîncimea de 3 m poți crește pește de 2,5-3 ori mai mult, decît de la un iaz cu aceiași suprafață cu adîncimea de 0,8-1,0 m. Ne-au rugat să dăm propuneri. Am dat, am dat și exemplul Romîniei, care prin formula, care au început s-o folosească în Franța încă din a. 1890, socot redevența folosind productivitatea naturală a obiectivului acvatic. Nu mai știu ce argumente mai trebuiesc. Am scris scrisoare deschisă Președintelui Republicii Moldova Doamnei Maia Sandu, azi am expediat și o scrisoare către consilierul Președintelui Moldova în domeniul economic Domnului veaceslav Negruță. Va promulga această lege Președintele țării, sau nu, vom afla la sfîrșitul săptăminii. Chiar dacă legea va fi promulgată, Vă asigur, că peste un timp oarecare, ea va fi abrogată. Peștele totuși crește în apă”, spune Gheorgiu.

Reamintim că recent, Asociaţia Națională a Piscicultorilor din Republica Moldova a transmis o scrisoare deschisă către Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu solicitarea de a respinge promulgarea Legii din 17.11.2022 cu privire la piscicultură, deoarece această lege ar putea distruge această ramură.


Piscicultorii au rugat șefa statului să respingă promulgarea Legii nr.318 din 17.11.2022 în varianta adoptată de Parlament şi să trimită legea la reexaminare, cu scopul de îmbunătăţire, reieşind în calitate de exemplu practica României - membră a Uniunii Europene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?