X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Peste 40 de instituţii publice şi ONG-uri din R.Moldova s-au alăturat campaniei globale de reducere a poluării

5 iul. 2023,, 08:00   Societate
3273 1

Doar trei la sută dintre deşeurile de plastic din Republica Moldova sînt reciclate, iar restul ajung la gropile de gunoi, apoi în sol sau apă. Pentru a contribui la reducerea poluării, peste 40 de instituţii publice şi organizaţii nonguvernamentale s-au alăturat campaniei globale "Iulie fară plastic".

Aproape fiecare cetăţean al Republicii Moldova generează anual în jur de 45 de kg de plastic. Marea parte a deşeurilor nu mai ajunge să fie reciclată. În cadrul campaniei "Iulie fară plastic", mai multe instituţii din Republica Moldova, cum ar fi Ministerul Sănătăţii, cel al Mediului, Primăria Chişinău au acceptat provocarea de a reduce zilnic utilizarea plasticului, transmite Noi.mdcu referire la tvrmoldova.md

AURELIA BAHNARU, preşedinte, Centrul de Instruire şi Consultanţă „E-Circular”: „Prin renunţarea la păhărele de unica folosinţă pe care mulţi credem că sînt de hîrtie, dar în interior este plastic. Prin utilizarea cănii de cei sau cafea reutilizabilă. Punga textilă şi nu cea din plastic sau aparent biodegradabilă, care nu se descompune în condiţiile existente.”

Deşi spun că ştiu cît de periculos e plasticul pentru natură şi sănătate, unii oameni susţin că alternaivele sînt prea costisitoare.

„Nu o să luam borcanul de trei litri ca pe vremuri. Normal că într-o sticlă de plastic luăm, doar că normal că şi se vinde într-o sticlă de plastic şi o cumpărăm.”


„Să nu ajungă la groapa de gunoi la noi oamenii încă nu sînt conştienţi cum trebuie de făcut. DVS reuşiţi cumva să sortaţi? -Ne străduim, să fim constienţi.”

„Sticlele le sortez pentru că le pot folosi a doua oară, le duc la ţară şi părinţi pun apa în ele.”

AURELIA BAHNARU, preşedinte, Centrul de Instruire şi Consultanţă "E-Circular": „Avem nevoie de ţinte, nişte instrumente economice care ar responsabiliza şi stimula consumatorul pentru a oferi alternative sustenabile, ambalaje reutilizabile, acele reduceri pentru cei care vin cu ambalajele ca exemplu.”

O soluţie ar fi sortarea plasticului, dar infrastructura este slab dezvoltătă, o recunosc autorităţile municipale. Regia Autosalubritate are instalate în sectoarele Chişinăului doar 500 de tomberoane pentru colectarea plasticului.

IGOR GÂRLEA, şef, Regia Autosalubritate: „Ar fi nevoie încă de 5 miloane de euro ca să cumpărămm un număr necesar." Încercăm să identificăm pîrghii de motivare a cetăţenilor care sortează la sursă, dar este şi foarte greu.”

Anual, fiecare persoană inhalează în medie aproximativ 120 de mii particule de microplastic. Acestea se acumulează în sistemul respirator, după care ajung în plămîni şi sînge, cauzînd grave probleme de sănătate.

1
1
0
3
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?