TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Pedepse mai dure pentru depășirea limitei de viteză

Pedepse mai dure pentru depășirea limitei de viteză

Din 14 decembrie 2018, conducătorii auto care sînt prinși băuți la volan rămîn fără permisul de conducere. Din această dată a intrat în vigoare Legea privind instituirea unui mecanism integru de combatere a fenomenului de conducere a mijlocului de transport în stare de ebrietate.


Astfel, dacă șoferii sînt documentați în stare de ebrietate alcoolică la volanul mașinii, atunci acestora este suspendat dreptul de conducere pe perioada examinării cauzei în instanță și fără drept de conducere. Pînă pe data de 14 decembrie 2018, conducătorilor auto li se ridica permisul de conducere, dar li se elibera un permis provizoriu pe perioada procesului de judecată.


Tot din 14 decembrie 2018, mașina șoferului documentat în stare de ebrietate este ridicată și transportată la parcarea specială. De asemenea, din 14 decembrie, s-a introdus o pedeapsă nouă și anume cea de anulare a permisului de conducere.


Șoferii cărora li se anulează permisul de conducere li se va permite să obțină unul nou abia peste 4 ani de la sentință definitivă. Aceștia mai sînt obligați să susțină repetat examenul auto: proba teoretică și practică. Asta se va întîmpla doar după ce vor merge la un curs de instruire anti-alcool. Acesta va fi de 20 de ore și va costa 4000 de lei.


În cadrul Ministerului Afacerilor Interne se discută acum și despre elaborarea unui nou proiect prin care să se introducă pedeapsa de a anula permisul de conducere și în cazul depășirii limitelor maxime de viteză.


Potrivit informațiilor oferite pentru Sputnik Moldova de către responsabilii din MAI, în prezent, experții din cadrul instituției sînt la etapa elaborării acestui document. Astfel, dacă această inițiativă va trece toate etapele, atunci șoferii care vor fi documentați că au depășit limitele maxime de viteză vor rămîne fără permis de conducere.


Limitele maxime de viteză a vehiculelor pe drumurile publice din Republica Moldova sînt: în localităţi − 50 km/h, prin zonele rezidenţiale şi teritoriile adiacente drumului – 20 km/h, iar în zonele pietonale – 5 km/h.


În cazul în care siguranţa traficului se garantează, această limită pe anumite sectoare de drum sau benzi de circulaţie, pentru unele tipuri de vehicule, poate fi majorată pînă la 80 km/h, prin instalarea indicatoarelor de semnificaţie corespunzătoare.


În afara localităților limitele maxime de viteză a vehiculelor sînt: 110 km/h − pe drumurile semnalizate prin indicatorul 5.4 („Drum pentru automobile” – drum destinat numai circulaţiei automobilelor, autobuzelor şi motocicletelor); 90 km/h − pe celelalte drumuri.


În afara localităţilor, în funcţie de categoria vehiculelor, limitele maxime de viteză sînt:


a) pentru autoturisme şi autocamioane la care masa maximă autorizată nu depăşeşte 3500 kg, pe drumurile semnalizate prin indicatorul 5.4 − 110 km/h, pe celelalte drumuri − 90 km/h;


b) pentru microbuze, autobuze interurbane şi turistice, precum şi pentru motociclete, pe toate drumurile − 90 km/h;


c) pentru autobuze, altele decît cele indicate, camioane la care masa maximă autorizată depăşeşte 3500 kg, precum şi pentru autoturisme şi camioane cu masa maximă autorizată ce nu depăşeşte 3500 kg care tractează o remorcă, pe drumurile semnalizate prin indicatorul 5.4 − 90 km/h, pe celelalte drumuri − 70 km/h;


d) în cazul în care siguranţa traficului este garantată, pe anumite sectoare de drum, pentru autoturismele și autocamioanele cu masa maximă autorizată ce nu depășește 3500 kg, limita de 90 km/h poate fi majorată pînă la 110 km/h, prin instalarea indicatorului 3.27 de semnificaţie corespunzătoare și a panoului 6.6.1; pentru camioanele cu masa maximă autorizată mai mare de 3500 kg, precum și pentru autoturismele și autocamioanele cu masa maximă autorizată ce nu depășește 3500 kg care tractează o remorcă, limita de 70 km/h poate fi majorată pînă la 90 km/h, prin instalarea indicatorului 3.27 de semnificaţie corespunzătoare și a panoului 6.6.2.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load