X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Pavel Midrigan: "Acum logică ar fi restabilirea lui Stoianoglo în funcție"

24 oct. 2023,, 14:09   Societate
3643 0

După ce astăzi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat cîștig de cauză fostului Procuror General, Alexandr Stoianoglo, constatînd că reclamantului nu i-a fost acordată nicio formă de protecție judiciară în legătură cu suspendarea acestuia, ceea ce l-a privat de posibilitatea de a realiza obligațiile și l-a privat de salariu pentru mai mult de 2 ani, unii juriști și-au exprimat părerile lor.

Astfel, juristul și avocatul Pavel Midrigan a spus pentru Noi.md că dosarul lui Alexandr Stoianoglo este aproape unic în istoria Republicii Moldova, cînd unui astfel de demnitar cu funcție înaltă i-au fost încălcate drepturile fundamentale.

"Sînt curios să văd și partea motivantă a deciziei CEDO, pentru că sînt relevante motivele, care au stat la baza luării unei asemenea hotărîri. Dar, oricum, ceea ce s-a întîmplat în cazul lui este grav.

Reamintesc despre modul demonstrativ al efectuării acțiunilor de urmărire penală, or, acolo au fost comise o serie de încălcări serioase. Aceste aspecte mă fac să cred că au fost lucruri coordonate de conducerea țării. Noi, comunitatea de juriști, ne-am exprimat atunci indignarea, am evidențiat că asemenea acțiuni au scăzut mult din prestigiul instituției de Procuratură. Alexandr Stoianoglo a acces în funcția de Procuror General printr-un concurs organizat legal, avînd un mandat de 7 ani.

Odată cu pronunțarea acestei decizii a CEDO, logic ar fi ca Alexandr Stoianoglo să fie restabilit în funcția anterior ocupată. Pentru că atunci cînd unei persoane i se încalcă un drept fundamental, acest drept urmează să fie restabilit. Asta ar fi în primul rînd. În al doilea rînd, organele competente ar trebui să-i prezinte scuze lui Stoianoglo. Și în al treilea rînd, cred că toți: și procurorii, și judecătorii, care au participat la acele acțiuni și care au comis grave încălcări procedurale, trebuie ei înșiși să fie trași la răspundere pentru acest fapt.


Acum să vedem, cum puterea va face aceste lucruri. Dacă justiția nu va fi restabilită, atunci imaginea puterii și lipsa de încredere în organele statului vor fi și mai mult diminuate. Cetățenii Republicii Moldova nu mai cred în justiție, nu mai cred în stat", a spus Midrigan.

Un alt jurist, fost secretar de stat la Ministerul Justiției, Nicolea Eșanu, este de părerea că aceasta hotarire a Curții demonstrează, ca cei care s-au ocupat de caz, fie "sînt total analfabeți juridic, fie cu bună știință au adoptat soluții contrare Convenției".

"După ce am citit hotărirea pot adăuga două lucruri:

1. Dl Stoianoglo și avocații săi merită felicitări pentru faptul ca nu s-au lăsat pradă emoțiilor și nu au invocat în fața Curții toate faptele care s-au tot vehiculat în spațiul public. Au invocat doar circumstanțe evident contrare Convenției. Autoritățile nu pot să se ascundă după faptul ca Curtea le-a dat dreaptate, cel puțin parțial și că situația nu este chiar așa de gravă.

Sper că nu vor cădea atît de jos, încît să invoce faptul că Curtea a decis să nu examineze încalcarea articolului 13 (adică faptul că la nivel național nu a existat un recurs efectiv), căci în esență Curtea a constat că acest recurs nu a existat (altfel cererea era inadmisibilă), dar că nu este necesar ca acest aspect să fie examinat separat.

2. Curtea a constat o încalcare evidentă chiar și pentru cel mai mediocru jurist. Dovada este și faptul că toată analiza Curtii, pe fondul cauzei, este expusî în 17 rînduri{...}", afirmă Eșanu în rețelele sociale.

Contactată de Noi.md pentru comentariu, reprezentanta serviciului de presă al Ministerului Justiției, Irina Gherasim, a spus că instituția va veni mai tîrziu cu o reacție la decizia de astăzi a CEDO.

Amintim că, potrivit deciziei CEDO, Moldova urmează să-i achite lui Alexandr Stoianoglo prejudiciu moral în valoare de 3600 de euro.

Curtea a notat creșterea importanței atribuite echității procedurii în cazurile privind demiterea procurorilor, inclusiv intervenția unei autorități independente în deciziile ce afectează numierea și demiterea procurorilor.

Pe 26 septembrie președinta Maia Sandu a anunțat că a semnat Decretul de eliberare din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo, în baza hotărîrii CSP din 23 mai 2022. Alexandr Stoianoglo a fost suspendat din funcția de procuror general, fiind acuzat de îmbogățire ilicită. În data de 5 octombrie 2021, el a fost reținut chiar la sediul Procuraturii Generale. Stoianoglo pledează nevinovat.

32
2
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?