Pascaru: E trist să vedem că un asemenea obiect de cultură națională este cedat

14 mar. 11:19   Societate
2549 0

Mișcarea Națională "Voievod" condamnă decizia guvernării de a transmite în gestiunea Mitropoliei Basarabiei una din clădirile Bibliotecii Naționale a R.Moldova, în care este păstrată colecția de patrimoniu național scris.

Liderul Mișcării, Nicolae Pascaru, precizează că acest edificiu al Bibliotecii este un tezaur național și nimeni nu este în drept să-l cedeze după bunul plac.

„Biblioteca Națională este a statului și răspunde de conservarea, valorificarea și moștenirea culturală scrisă, pentru că în această bibliotecă sînt foarte multe colecții de documente vechi, colecții de diferite cărți, care de fapt, sînt foarte vechi, sînt două milioane de unități – reviste, ziare, manuscire, baze de date, hărți, reproducere de arte, cărți potale, etc.

Această bibliotecă area o istorie și este un tezaur. Nimeni nu este în drept să transmită această locație publică către altă organizație, fie chiar una spirituală cum e biserica. Această bibliotecă a fost deschisă la 22 august 1832 și pînă în prezent ea activează”, a menționat Nicolae Pascaru.

Activistul este de părere că edificiul trebuie să fie restaurat și inclus în lista obiectelor ocrotite de stat.


„Din păcate, această guvernare nu are niciun respect față de tot ceea ce este știință, educație, cultură, față de valorile naționale și, de fapt, vînd și împart în stînga și în dreapta toate aceste edificii importante pentru Moldova. În secolul 21 este trist să vedem că un asemenea obiect de cultură națională se transmite unei organzații”, mai adaugă Pascaru.

El și-a exprimat convingerea că acest proiect de lege nu va trece și a îndemnat, totodată, mediul academic din țară să nu admită transmirea edificiului.

„Credem că de fapt toți intelectualii din R.Moldova, oamenii de știință, profesorii - trebuie să sară în apărarea Bibliotecii Naționale, a acestui edificiu care a trecut prin sălile sale mii și mii de studenți moldoveni”, a conchis Pascaru.

22
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий