Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

PAS va înregistra un nou proiect de lege privind interzicerea panglicii Sf. Gheorghe

15 mai. 2023,, 08:15   Societate
3192 1

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS)va înregistra în Parlament un nou proiect de lege privind interzicerea purtării panglicii Sf. Gheorghe.

Despre acest lucru a declarat deputatul Parlamentului Moldovei din fracțiunea PAS, Vitalie Jacot, în cadrul emisiunii "По фактам cu Iulia Fiodorova", relatează Noi.md.

Potrivit acestuia, noua lege trebuie adoptată, întrucît Curtea Constituțională, neanulînd Legea anterioară privind interzicerea purtării panglicii Sfîntul Gheorghe, a oferit în același timp cîteva explicații care au creat și mai multă confuzie.

"Am studiat această problemă în detaliu cînd am adoptat legea anterioară și, în opinia mea, ea este destul de transparentă și destul de ușor de înțeles. Dar Curtea Constituțională, după adresarea colegilor noștri din opoziție și studiind această problemă, a oferit propria evaluare a normelor din lege. În același timp, trebuie să recunosc cu sinceritate că ea a adus și mai multă confuzie în rîndul opiniei publice", a spus Vitalie Jacot.

"În ciuda faptului că Domnica Manole, care deținea la acea vreme funcția de președinte al Curții Constituționale, a făcut o declarație și a oferit explicații privind decizia Curții Constituționale, subliniind că, în principiu, aplicarea legii privind interzicerea panglicii Sf. Gheorghe nu a fost anulată, dar este necesar să se țină cont de anumite criterii, de unele fapte, în principiu, Curtea Constituțională a făcut un fel de confuzie aici", a spus deputatul din fracțiunea PAS.


Potrivit demnitarului, în acest sens, deputații PAS vor înregistra în Parlament un nou proiect de lege privind interzicerea purtării panglicii Sf. Gheorghe pentru a aduce claritate în această problemă și a lua în considerare nuanțele despre care au vorbit reprezentanții Curții Constituționale.

"Vom face acest lucru pentru a aduce claritate. Deoarece Curtea Constituțională a oferit cîteva precizări care au făcut și mai multă confuzie. Dacă Curtea Constituțională consideră astfel, atunci noi, în calitate de legiuitori, examinînd toate nuanțele, și cazul în care purtarea panglicii Sfîntul Gheorghe poate fi considerată drept utilizarea unui simbol care glorifică războiul, iată aceste norme le vom introduce în lege", a spus Vitalie Jacot.

În același timp, el a numit legale acțiunile poliției, care a aplicat amenzi pentru purtarea panglicii sf. Gheorghe la evenimentele organizate cu ocazia zilei de 9 mai, menționînd că există o lege corespunzătoare și ea se aplică, iar explicațiile Curții Constituționale nu anulează această lege.

"Inspectoratul de poliție a întocmit aceste protocoale, conform legii. Există o lege potrivit căreia Inspectoratul de poliție aplică anumite sancțiuni, iar orice contravenient își poate contesta sancțiunea, iar instanța va decide dacă aceasta a fost aplicată legal, folosind, printre altele, decizia Curții Constituționale", a spus deputatul fracțiunii PAS.

Anterior, Curtea Constituțională a satisfăcut parțial sesizările deputaților socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac cu privire la Legea privind modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova, adoptată în a doua lectură în aprilie 2022, care prevede interzicerea simbolurilor războiului în Ucraina - "V", "Z" și panglica bicoloră negru-oranj, numită și panglica Sf. Gheorghe.

Astfel, Curtea Constituțională nu a "repus în drepturi" sau "legalizat" purtarea panglicii negru-oranj și a altor simboluri reglementate de legile pe care deputații socialiști le-au contestat.

"Curtea a stabilit că sancționarea utilizării acestor simboluri este constituțională. Totuși, pentru a sancționa o persoană trebuie să se constate că simbolul a fost utilizat în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității.

Ajungînd la această concluzie, Curtea a constatat că articolul din Codul Contravențional care sancționează utilizarea simbolurilor în discuție nu stabilește dacă utilizarea acestora trebuie să urmărească vreun scop pentru a fi sancționate. Nu poate fi dedusă nici obligația instanțelor de judecată de a analiza contextul în care au fost comise faptele sancționate de acest articol", explică Curtea Constituțională.

Potrivit sursei citate, Legea privind contracararea activității extremiste stabilește doar o listă exhaustivă de excepții de la sancționarea contravențională.

Legea privind combaterea activității extremiste stabilește doar o listă exhaustivă de excepții de la sancțiuni pentru o infracțiune.

4
0
0
1
41

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?