Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Panglica Sf. Gheorghe, interzisă la evenimentele din 9 mai. Precizări

4 mai. 2023,, 11:41   Societate
4297 0

Purtarea panglicii Sfîntul Gheorghe este interzisă în Republica Moldova, iar persoanele care o vor purta în cadrul organizate cu prilejul zilei de 9 mai vor fi sancționate contravențional.

Precizarea a fost făcută de către șeful Inspectoratului de Poliție, Viorel Cernăuțeanu.

Potrivit acestuia, panglica bicoloră este un simbol al războiului din Ucraina, notează tv8.

„Este interzisă confecționarea, păstrarea, comercializarea și panglicii bicolore. Le recomandăm cetățenilor să se conformeze indicațiilor forțelor de ordine și să nu cadă pradă provocărilor venite din afară sau de la persoane cointeresate de a provoca astfel de situații ca ulterior să poarte răspundere pentru acest subiect. Fiecare caz în parte va fi documentat prin prisma legii”, a subliniat șeful IGP.

Viorel Cernăuțeanu a mai precizat că la fel rămîn interzise și alte simboluri asociate cu invazia Rusiei.


„Cînd vorbim de panglica bicoloră, dacă ea nu este parte a unei distincții, medalii, care poate fi cumva confundată, ea este interzisă. La fel și simbolurile „Z”, „V”, și alte”, a menționat acesta.

Reamintim că anterior, Curtea Constituțională a admis parțial sesizările depuse de deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac cu privire la Legea pentru modificarea Codului contravențional al R. Moldova, adoptată în lectura a doua în aprilie 2022, care se referă la interzicerea simbolurilor războiului din Ucrainei – „V”, „Z” și panglica bicoloră negru – oranj, numită și panglica „Sfîntul Gheorghe”.

Astfel, Curtea Constituțională nu a „repus în drepturi”, nu a „legalizat” purtarea panglicii negru-oranj și a altor simboluri reglementate de legile contestate de deputații socialiști.

„Curtea a decis că sancționarea utilizării acestor simboluri este constituțională. Totuși, pentru a sancționa o persoană trebuie să se constate că simbolul a fost utilizat în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară, a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității.

Pentru a ajunge la această concluzie, Curtea a constatat că articolul din Codul contravențional care sancționează utilizarea simbolurilor în discuție nu stabilește dacă utilizarea acestora trebuie să urmărească vreun scop pentru a fi sancționate. Nu poate fi dedusă nici obligația instanțelor de judecată de a analiza contextul în care au fost comise faptele sancționate de acest articol”, explică Curtea Constituțională.

Potrivit sursei citate, legea privind contracararea activității extremiste stabilește doar o listă exhaustivă de excepții de la sancționarea contravențională.

3
0
0
0
59

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?