X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Opoziția va contesta la Curtea Constituțională Legea "cu privire la asigurarea securității spațiului informațional"

12 apr. 2022,, 11:30   Societate
2693 0

Deputații Parlamentului Republicii Moldova din blocul Comuniștilor și Socialiștilor, de opoziție, s-au adresat la Curtea Constituțională cu o sesizare privind așa-numita lege "cu privire la asigurarea securității spațiului informațional", care încalcă de fapt libertatea de exprimare și introduce cenzura politică în țară.

Despre aceasta a declarat deputatul fracțiunii blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Secretarul Comitetului Central al PCRM, Constantin Starîș, în cadrul emisiunii "Întrebarea principală cu Iulia Fedorova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md .

"Da, desigur, vom merge cu siguranță la Curtea Constituțională și vom contesta această lege, deoarece este absolut evident că acolo este încălcat dreptul la libertatea de exprimare a cetățenilor, Carta Europeană a libertății de exprimare etc. Dar, avînd în vedere că și Curtea Constituțională simte întotdeauna de unde bate vîntul... De cîte ori am mers acolo la această CC și ne amintim cu toții cum a lucrat ea pe vremea lui Plahotniuc și știm cum funcționează acum", a remarcat Constantin Starîș.

La rîndul său, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Vitalie Jacot, vorbind în cadrul aceleiași emisiuni, a menționat că scopul așa-numitei legi "cu privire la asigurarea securității spațiului informațional" este de a crea un cadru legal pentru a transmite corect informațiile la cunoștința cetățenilor, care ar trebui să fie oneste și cuprinzătoare, nu unilaterale.

"Vrem să luptăm împotriva dezinformării, ceea ce înseamnă fie jumătăți de adevăr, informații distorsionate, fie minciuni deliberate. Adică, sarcina noastră a fost să creăm un cadru legal care să fie folosit tocmai pentru a transmite în mod corespunzător informații cetățenilor. Mai mult, aceste informații nu ar trebui să fie unilaterale. Ele trebuir să fie cuprinzătoare, cinstite. Încercăm să creăm un instrument în mîinile anumitor autorități care să le permită să întrerupă acele încercări de propagandă, încercări de minciuni, încercări de distorsionare a informațiilor și, în consecință, să protejeze cîmpul informațional de pericole. Pentru că sîntem conștienți că propaganda afectează și securitatea națională. Noi creăm un mecanism legal pe care serviciul special îl va putea folosi în legătură cu cei care încalcă legea, se ocupă cu propagandă, nu oferă informații oneste bazate pe fapte, ci oferă informații neconfirmate, citează surse anonime și așa mai departe", a spus Vitalie Jacot.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?