Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Opinie: Reorganizarea CC a Moldovei – un obiectiv extradificil

27 dec. 2018,, 16:00   Societate
2237 4

Procedura de reorganizare a Curții Constituționale a Moldovei va fi o activitate greu de realizat, dat fiind faptul că aceasta trebuie să respecte un cadru juridic anumit, iar judecătorii Curții Constituționale ar putea declara legea relevantă ca fiind contrară Constituției.

Este opinia exprimată de președintele Comisiei juridice din cadrul Consiliului Societății Civile de pe lîngă Preşedintele Moldovei, Pavel Midrigan, în cadrul emisiunii „Mecanismul de acțiune” cu Elena Leviţkaia-Pahomova, de la postul de televiziune NTV-Moldova.

El a comentat cuvintele deputatului Parlamentului, reprezentantul Partidului Socialiştilor, Vladimir Țurcan, care a declarat că judecătorii nou-numiți ai Curții Constituționale, precum și alte persoane desemnate, ar putea fi demise după instaurarea unei noi guvernări, în cadrul unei astfel de proceduri precum este reorganizarea autorităţilor în care activează, informează Noi.md.

"Vladimir Ţurcan vorbea ca un politician. Politicienii pot spune că oamenii pot lua puterea în mîinile proprii. Și asta va fi o declaraţie justificată. Însă din aspect de drept, procedura de reorganizare a Curții Constituționale este foarte greu de realizat, deoarece aceasta trebuie să respecte cadrul juridic. Este nevoie de adoptarea unei legi relevante. Și Curtea Constituțională, atunci cînd va primi spre examinare o astfel de lege, pentru că cineva neapărat o va sesiza pentru că nu-i va fi pe plac acest document, păi iată CC va spune că această lege contravine Constituției. Și gata! ", a spus Pavel Midrigan.

El şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că în Moldova a fost creat un astfel de sistem incert, cînd Curtea Constituțională este mai un Dumnezeu, iar deciziile sale nu pot fi contestate în mod legal.


„Doar patru persoane din Curtea Constituțională vor lua o decizie, iar 2,5 milioane de cetățeni vor sta în stradă și nu vor putea face nimic. Prin urmare, din punctul de vedere al legii, este foarte dificilă reorganizarea Curții Constituționale. Cu atît mai mult dacă, Doamne fereşte, vor exista careva restricții vizavi de atribuţiile Curții Constituționale însăși, acestea nu vor fi admise. Și nu vei putea face nimic cu asta", a declarat șeful comisiei juridice din cadrul Consiliului Societății Civile de pe lîngă Președintele Moldovei.

Potrivit lui, în același timp, este necesară revizuirea și schimbarea într-un fel a ordinii existente, deoarece însăși esența Curții Constituționale nu poate fi mai presus decît poporul, prin definiție. „De cînd Constituția spune că puterea aparține poporului care o exercită în mod direct, prin referendum sau prin intermediul reprezentanților săi, norma trebuie să fie în lege. Iar Curtea Constituțională poate spune dacă această lege este sau nu conformă Constituției. Dacă a spus că nu – n-ai ce face”, a remarcat Pavel Midrigan.

„Prin urmare, dacă spunem că vom încerca să reorganizăm Curtea Constituțională, nu este chiar atît de simplu. Deoarece toate acestea ar trebui adoptate în termeni legislativi. Și peste toate stă Curtea Constituțională, care trebuie să verifice respectarea Constituției. Desigur, Curtea Constituțională are multe împuterniciri și noi înșine îi putem determina competenţele. În mod clasic, Curtea Constituțională apreciază conformitatea normei adoptate a legii cu Constituția – dacă aceasta corespunde sau ba. Dacă nu corespunde, o trimite înapoi în Parlament și spune: "Domnilor parlamentari, aveți dreptul să acceptați totul în numele poporului, dar urmați o astfel de regulă. Aceasta ţine mai mult de aspectul procedural, decît de cel material. Pentru că Parlamentul este poporul. El are chiar dreptul de a acționa uneori cu o abatere de la Constituție ", a declarat șeful comisiei juridice din cadrul Consiliului Societății Civile de pe lîngă Preşedintele Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?