Opinie: Demisia magistraților CC este un început de restructurare a justiției

Opinie: Demisia magistraților CC este un început de restructurare a justiției

Expertul în politici publice, Ștefan Gligor, consideră că demisia in corpore a membrilor Curții Constituționale înseamnă un început de restructurare și reorganizare a sistemului judecătoresc și de reabilitare a CC. Opinia a fost exprimată în platoul TVR Moldova, transmite IPN.

„Curtea Constituțională reprezenta un pericol pentru orice lege adoptată de noua majoritate în Parlament și putea fi anulată, teoretic, de către acești judecători care au demonstrat afiliere politică pe parcursul mai multor ani față de Partidul Democrat”, spune Ștefan Gligor. Expertul și-a exprimat speranța că următorii judecători ai Înaltei Curți nu vor avea afilieri și obligații politice de niciun fel față de niciun partid.

Juristul Partidului Socialiștilor, Fadei Nagacevschi, spune că pentru a evita influența politică este nevoie, în primul rînd, de voință politică. Totuși, juristul spune că demisia in corpore a componenței CC acum pentru el nu constituie un eveniment. În opinia lui, era să fie eveniment dacă se întîmpla acest lucru pînă la 7 iunie, atunci cînd a fost formată majoritatea parlamentară. „După data de 7 iunie 2019 acesta nici măcar nu este un act de curaj. Ei și-au compromis reputația, au compromis reputația Republicii Moldova la nivel internațională. Două săptămîni s-a așteptat demisia lor de onoare, cu toate că acolo despre onoare deja este destul de greu să vorbim”, a specificat juristul.

Fostul deputat Valentin Dolganiuc consideră că demisia judecătorilor de la CC nu este decizia lor proprie, dar o decizie luată, iarăși, sub influența politicului și s-ar fi produs sub influența unei presiuni externe. „Așa cum actuala majoritate parlamentară a fost constituită sub presiunea și este o decizie a puterilor externe, dar nu este o decizie internă. Așa și această decizie”, a menționat fostul deputat.

Miercuri, 26 iunie, judecătorii Curții Constituționale au demisionat in corpore. Încetarea mandatului și vacanța funcțiilor de judecători ai Curții Constituționale va fi anunțată autorităților competente să desemneze noii judecători, se menționează într-un comunicat de presă al instituției. Judecătorul Veaceslav Zaporojan va exercita atribuțiile administrative ale președintelui Curții pînă la alegerea noului președinte.


 

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load