COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 999 493   INFECTAȚI 390 742(+1783)   TRATAȚI 367 199      DECESE 10452(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7904
Criza energetică stiri: 493

Opinie: Criza energetică știrbește din popularitatea Maiei Sandu

27 oct. 2021,, 08:30   Societate
3024 10

Expertul economic Viorel Gîrbu califică drept „stîngace” negocierile dintre Chișinău și Moscova privind semnarea unui nou contrat de achiziție a gazului, transmite Noi.md cu referire la ipn.md.

Potrivit economistului, Republica Moldova, prin achizițiile la prețuri exorbitante din ultima perioadă, îi transmite Gazpromului mesajul că Republica Moldova își permite să achite un preț de piață pentru gazele naturale. În același timp, avocatul Ion Dron spune că în negocierile cu Rusia ar fi oportună implicarea președintelui Maia Sandu,.

Avocatul Ion Dron spune că retorica autorităților privind „relația comercială” dintre Moldovagaz și Gazprom este una păguboasă pentru Republica Moldova, întrucît în negocierile cu Moscova factorul politic a fost întotdeauna unul dominant. Potrivit juristului, președintele Maia Sandu ar încerca să se disocieze de criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova.

„Din punct de vedere politic, Maia Sandu are o problemă care o domină permanent. E vorba de rating. Ea își face griji de viitorul său politic, ea nu a ieșit acum în față, fiindcă această situație îi erodează din imagine. Ea va veni cu fanfara abia cînd se va semna un contract oficial. Dar, deocamdată, orice ieșire publică la acest subiect, îi afectează ratingul. Dar adevăratul lider este cel care gestionează o situație de criză”, a spus Ion Dron în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

În același timp, expertul economic Viorel Gîrbu se arătă nedumerit de decizia autorităților de a procura gaze naturale la prețul de piață, în condițiile în care la discuțiile cu Gazprom, negociatorii noștri insistă pe un preț preferențial.


„Natalia Gavrilița a recunoscut că prețul e cel de pe piață și e în jur de 1.000 de dolari. Lucrurile sînt complicate și autoritățile nu vor să recunoască performanța pe care au înregistrat-o și anume acest preț atît de mare. sînt niște negocieri stîngace cu Federația Rusă cu argumentul de bază că sîntem săraci și să ne vîndă gaz la limita capacității noastre de cumpărare. În paralel, facem achiziții foarte scumpe, luxoase chiar. Frica mea este că noi sîntem prinși într-un joc mai complex pe care nu-l controlăm și ne lăsam conduși de diverși curenți politici care trec prin regiune. Ne lăsam antrenați în jocuri geopolitice, și asta reprezintă un risc”, a spus economistul Viorel Gîrbu.

Criza energetică a determinat Parlamentul de la Chișinău să instituie stare de urgență la nivel național pentru o perioadă de 30 de zile. Pe perioada stării de urgență a fost simplificată procedura de achiziție a gazelor naturale, iar compania de stat Energocom a fost mandatată să procure gaze naturale de pe piața internațională. Contractele pentru primele două achiziții a cîte un milion de metri cubi de gaze naturale au fost semnate cu compania PGNiG din Polonia și compania Vitol din Olanda.

4

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X