Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1676

Opera „Alexandru Lăpușneanu” va reapărea în repertoriul Teatrului Național de Operă și Balet

25 ian. 14:00   Societate
1493 0

Opera „Alexandru Lăpușneanu”, scrisă de maestru Gheorghe Mustea, urmează să reapară în repertoriul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” (TNOB) chiar în acest an. O declarație în acest sens a fost făcută de directorul artistic al TNOB, Nicolae Dohotaru, fiind intervievat de Noi.md.

„În 2023, am stabilit să renovăm opera Alexandru Lăpușneanu a maestrului Gheorghe Mustea. Și pentru că de 10 ani nu s-a mai montat un balet, în acest an montăm unul care are mare priză la chișinăueni, „Silfida”. Trebuie să înnoim decorul, care este învechit. Acum nu avem posibilitatea să montăm ceva nou, pentru că este foarte costisitor. Probabil, la anu va fi un alt buget și vom monta cealaltă operă (n. r. ”Ștefan cel Mare” de Gheorghe Mustea)”, a declarat Nicolae Dohotaru.

Întrebat care sînt planurile mari pentru acest an, Dohotaru a declarat că cel mai important ar fi „participarea TNOB la festivalul din Estonia din 25 iulie, cu Turandot, Aida, Boema, Lacul Lebedelor și Concert de Gală”.

În cadrul aceluiași interviu, directorul TNOB recunoaște că întîmpină mai multe probleme în activitatea zilnică, dar speră ca, în acest an, o parte dintre ele să fie soluționate, astfel încît unicul teatru de operă și balet din țară să reziste în timp.

„Cele mai stringente probleme pornesc de la resetarea operei, schimbarea sistemului de salarizare, majorarea considerabilă a salariilor colaboratorilor, pentru ca să putem salva unicul teatru de operă și balet. Se lucrează intens la această problemă. Ministerul Culturii are un plan bine determinat despre modalitatea de finanțare a operei naționale și sînt sigur că în acest an se va produce ceva bun”, a conchis Nicolae Dohotaru.


{{521107Reamintim că, anterior, ministrul culturii, Sergiu Prodan, în cadrul unei conferințe de presă a declarată că în repertoriul Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” vor reapărea operele naționale.

„Ministerul a alocat 15 milioane de lei pentru montările noi și anume pentru decoruri, pentru costume, pentru machiaj, pentru invitarea interpreților în rolurile centrale. Acești bani sînt deja disponibili, doar că din păcate anul financiar și cel repertorial nu coincid, iată de ce cu banii care au fost alocați în luna mai, deocamdată nu s-a reușit montarea unei opere noi. Este bine cunoscut faptul că montarea unei opere nu se face peste noapte. Doar cu bani nu rezolvi nimic, este nevoie de un concept, de sinergie. Să dăm tot timpul necesar artiștilor pentru ca ele să se realizeze aceste noi montări”, a spus atunci Prodan.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий