X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Oceanele devin acide. Ce se va întîmpla acum cu omenirea?

23 iun. 2020,, 05:00   Ştiinţă şi IT
4574 0

Oceanul Arctic va absorbi mai mult CO2 în acest secol decît a fost calculat anterior de majoritatea modelelor de schimbare a climei. Aceasta înseamnă că acidificarea așteptată a apei va fi, de asemenea, mult mai mare.

Acidificarea oceanului este o amenințare gravă și poate avea un impact major asupra întregului lanț alimentar.


Un astfel de proces este o consecință a schimbărilor climatice care afectează organismele cu cochilii și schelete de calcar. Dintre acestea fac parte midiile, aricii de mare, coralii și stelele de mare. Printre oceanele lumii, în Oceanul Arctic procesul de acidificare a avansat cel mai mult.


Un studiu realizat de cercetătorul climei din Bern, Jens Terhar, și colegii săi de la École normal supérieure (ENS) din Paris demonstrează în mod clar: acidificarea Oceanului Arctic va fi mult mai puternică decît se aștepta. Studiul a arătat că, pînă la sfîrșitul acestui secol, cel mai mic dintre cele șapte oceane va absorbi cu 20% mai mult CO2.


Acest lucru duce la o acidificare semnificativ mai mare, în special la o adâncime cuprinsă între 200 și 1000 de metri. Este o astfel de adîncime este un loc important pentru viața multor viețuitoare marine.



Acidificarea oceanelor afectează în mod direct toate creaturile vii care formează calcar. Apa de mare acidificată nu are suficient carbonat de calciu. În calitate de bloc de construcție pentru schelete de calcar, el este folosit de midii, melci, aricii de mare și fitoplancton.


Dacă aceste animale vor dispărea din lanțul alimentar, impactul negativ asupra întregului lanț alimentar va fi imens, vor avea de suferit peștele și mamiferele marine

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?