X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Cum pot fi detectate tsunamiurile

9 mar. 20:30   Externe
2211 0

Tsunamiurile pot fi detectate eficient, folosind cablurile de fibră optică așezate pe fundul oceanului, conform unui cercetător de la Universitatea din Michigan (SUA).

Seismologul Zack Spica de la Universitatea din Michigan (U-M) și colegii săi de la California Institute of Technology (SUA) au utilizat o tehnică numită detectare acustică distribuită (DAS) pentru a găsi o modalitate mai ieftină și mai răspîndită prin care tsunamiurile pot fi detectate eficient: cele aproximativ 1,6 milioane de kilometri de cabluri de fibră optică care traversează fundurile oceanice.

„Companiile de telecomunicații au așezat aceste cabluri de fibră optică în ultimii 30 de ani și au cheltuit sute de miliarde de dolari pentru a face asta. Acum, datorită fotonicii avansate și capacităților mari de calcul, putem transforma cablurile de fibră optică în matrice de senzori extrem de dense și de înaltă fidelitate”, a declarat cercetătorul, notează Noi.md cu referire la descopera.ro.

Tsunamiurile sînt serii de valuri masive declanșate de deplasarea bruscă a apei oceanului, cel mai adesea cauzată de mișcarea bruscă a fundului mării.

Aceste fenomene pot fi minore sau pot fi devastatoare, cum a fost tsunamiul din Oceanul Indian din 2004, care a ucis aproape 228.000 de oameni.


0
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?