X 

O expoziție dedicată simbolurilor oficiale și neoficiale ale statului, inaugurată la Chișinău

3 noi. 2020,, 18:38   Societate
1712 0

Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Comisia Națională de Heraldică de pe lîngă Președintele R. Moldova au organizat astăzi expoziția ”Simbolurile oficiale și neoficiale ale Republicii Moldova”.

Evenimentul este dedicat aniversării a 30-a de la adoptarea Stemei de Stat și a Drapelului de Stat ale Republicii Moldova și aniversării a 25-a a Comisiei Naționale de Heraldică, informează moldpres.

Potrivit organizatorilor, scopul expoziției este de a prezenta simbolurile naționale oficiale ale Republicii Moldova, dar și emblemele naționale complementare, edificatoare pentru țară, acestea având rolul de a defini și a populariza imaginea heraldică a țării noastre atât în interiorul statului, cât și în spațiul european.

Expoziția este divizată în trei compartimente. Primul dintre ele este dedicat simbolurilor naționale majore: Stema de Stat, Drapelul de Stat, Imnul de Stat, distincțiile de stat și departamentale, moneda națională etc. Pe lângă altele, sunt expuse documente medievale originale din patrimoniul Arhivei Naționale a Republicii Moldova, care ilustrează utilizarea stemei Tării Moldovei în epoca medievală și modernă. Pentru prima dată sunt etalate mai multe exponate care scot în evidență viața și opera autorilor imnului ”Limba noastră” – a poetului Alexe Mateevici și a compozitorului Alexandru Cristea.

Cel de-al doilea compartiment cuprinde simboluri naționale derivate, cum sunt stindardele celor mai înalți oficiali ai Republicii Moldova sau sigiliul statului, dar și câteva embleme naționale complementare, din domeniul naturii sau culturii, cum ar fi planta națională, floarea națională, copacul național, emblema animalieră națională, pasărea națională, râul național, sărbătoarea națională, costumul popular etc.


Scopul celui de-al treilea compartiment este de a prezenta publicului modelul unei țări care promovează cu succes și inspirație simbolurile sale naturale și culturale. Este vorba despre Canada, unde simbolurile respective sunt adoptate nu numai la nivel național, ci și la cel de provincii. Astfel, sunt expuse mai multe materiale, cuprinzând diverse produse, suvenire, monede, cărți poștale, obiecte și accesorii vestimentare etc., care conțin imagini ale simbolurilor neoficiale ale acestui stat.

Expoziția este organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, Agenția Națională a Arhivelor și cercetătoarea Maria Ișaev. De asemenea, au mai colaborat: Eugen Belinschi, Varvara Buzilă, Marina Chilat, Petru Costin, Svetlana Dernovici, Alexandru Macovei, Daniel Racoviță, Valentina Rudâc, Leontina Vatamanu și alții.

Drapelul de Stat al Republicii Moldova – Tricolorul albastru-galben-roșu cu Stema în mijlocul câmpului galben - a fost adoptat la 27 aprilie 1990 și folosit fără imaginea stemei până la legiferarea acesteia. Din 2010, pe 27 aprilie, se sărbătorește Ziua Drapelului de Stat. Stema de Stat a R. Moldova, elaborată de Gheorghe Vrabie și Maria Dogaru, a fost adoptată la 3 noiembrie 1990. Din 2013, Ziua Stemei de Stat se sărbătorește în Ziua Drapelului de Stat.

Expoziția va fi deschisă până la 28 februarie 2021.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?