Noi reguli pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie în Chişinău

19 iun. 2019,, 20:42   Societate
4776 0

Comisia parlamentară pentru cultură, educaţie, ştiinţă, tineret, sport şi mass-media a aprobat miercuri introducerea unui moratoriu pentru o perioadă de un an la construcţia clădirilor în municipiul Chişinău, precum şi un proiect de lege menit să sporească transparenţa în procesul de obţinere a autorizaţiilor de construire.

Potrivit agenţiei Infotag, autorul iniţiativei, deputatul din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Vladimir Bolea, a spus la şedinţa comisiei că construcţiile ilegale în Chișinău nu au un caracter unică, ci masiv, iar administrația locală nu poate lupta împotriva construcțiilor ilegale și are nevoie de ajutorul Parlamentului.

Proiectul de lege prevede că dezvoltatorul este obligat să prezinte dovezi că locatarii din casele învecinate au fost informați despre desfășurarea consultărilor publice privind construirea unei noi clădiri alături de ei și sînt de acord cu aceasta.

Colegul său din fracțiunea PAS, Lilian Carp, consideră că schimbările corespunzătoare nu vor fi de ajutor, deoarece la baza construcției urbane trebuie să fie planurile urbanistice general, zonal și de detaliu, unde sînt prevăzute clar toate normele de construire și dezvoltare a mediului urban.

„Dacă aplicăm modificările propuse, atunci în situația în care există toate cele trei planuri și proiectul de construcție corespunde tuturor normelor, se poate întîmpla că lucrările nu pot începe din cauza unui locatar al casei vecine, care este împotrivă. Tot ce putem face este să introducem un moratoriu pînă la elaborarea celor trei documente”, a spus el.

Un alt deputat al PAS, Dan Perciun, a spus că, pentru a nu crea dificultăți companiilor cu acte în regulă, ar trei introdusă cerința ca dezvoltatorul să prezinte un anumit număr de semnături referitor la consimțămîntul locatarilor vecini.

Moratoriul la construcția noilor clădiri se va extinde chiar și asupra lucrările în desfăşurare. Proiectul de lege prevede că se interzice desfăşurarea lucrărilor de construcție, dacă noua clădire este situată mai aproape decît înălțimea celei mai înalte clădiri vecine.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?