Criza energetică stiri: 1717
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Nemerenco, către președinții de raioane: ”nu hărțuiți colectivele medicale, să nu incitați la greve”

15 dec. 2022,, 11:15   Societate
2163 0

Președinții și vicepreședinții de raioane din R. Moldova ar pune la cale greve cu participarea cadrelor medicale, după ce autoritățile centrale au demarat procedurile de trecere a spitalelor raioanele în subordinea Ministerului Sănătății.

Cel puțin asta lasă de înțeles Ministra Sănătății, Ala Nemerenco într-o postare pe pagina sa de facebook.

”În adresa președinților și vicepreședinților de raioane - vă rugăm foarte respectuos în legatură cu proiectul de inițiativă legislativă de transfer a rolului de Fondator a spitalelor raionale la Ministerul Sănătății să nu hărțuiți colectivele medicale, să nu incitați la greve, să nu puneți presiune pe directori.

Vă puteți expune opinia, o puteți apăra, Parlamentul organizează marți, 20 decembrie audieri publice.

Dacă pretindeți că ați avut rol de “părinți iubitori și grijulii” comportați-vă așa și în continuare, și nu porniți iar lupte politice. Medicii sînt sătui de politica care le afectează activitatea.


Și vă rog cei mai activi, acolo pe la Cimișlia, încetați speriatul cu “catastrofele” care vin să afecteze spitalul raional. Aș vrea sa priviți mai jos în poze cum arată “catastrofele” din spitalele republicane - dacă de ea vă e frică, pai într-adevăr, așa ceva ne dorim în toate spitalele. Și alături poze din spitale raionale.

Cetățenii noștri au dreptul la servicii accesibile și de calitate.

PS Și da, dle președinte vizat mai sus nu vă lăudați că ați investit tocmai 5 mln în nu știu cîți ani. Directorii spitalelor republicane știu bine cîtă finanțare de la buget pentru investiții capitale/reparații au primit anul asta, apropo, an de criză - ca niciodată, și cîte 25 milioane. Așa că s-ar putea tzunami de care vă e frică să le aducă celor raionale 5 milioane lei minim pe an dar și mai mult. Nu le tăiați drumul spre dezvoltare”, a scris Nemerenco.

Reamintim că spitalele raionale, aflate acum în gestiunea autorităților publice raionale, ar putea trece în subordinea Ministerului Sănătății. O inițiativă legislativă care prevede acest lucru a fost înregistrată luni în Parlament, fiind înaintată de majoritatea deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Parlament împreună cu Ala Nemerenco, ministra Sănătății, că procesul de consolidare a spitalelor raionale, prin trecerea acestora în gestiunea Ministerului Sănătății, va asigura un management eficient și o calitate sporită a serviciilor medicale oferite cetățenilor: „Situația care este astăzi acolo nu mai poate continua”.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a afirmat că instituția pe care o reprezintă susține această inițiativă legislativă, întrucît starea materială a spitalelor raionale lasă de dorit, infecțiile nosocomiale sînt la ordinea zilei, iar procesul de conducere a acestora este deseori politizat.

Inițiativa a stîrnit un val de critici în rîndul președinților de raioane.

Potrivit lor, în urma reformei spitalele raionale vor pierde o parte din finanțare.

1
1
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?