COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Schemă prin care se cheltuiau milioane de lei de la stat, dezvăluită de Nemerenco

Schemă prin care se cheltuiau milioane de lei de la stat, dezvăluită de Nemerenco

După ce a plecat din funcția de ministră a Sănătății, Ala Nemerenco a decis să vorbească despre „educația medicală continuă”, o altă schemă prin care se cheltuiau milioane de lei din bugetul de stat.

Nemerenco anunță că a semnat pe 8 noiembrie un ordin menit să schimbe situația în acest domeniu, transmite tv8.md.

Potrivit Ale Nemerenco, pînă acum, personalul medical era obligat să treacă de două ori mai multe ore de educație medicală continuă (EMC) decît în țările UE, instruiri lunare suplimentare, care durau zile întregi.


„Acestea erau organizate de diferite asociații/ONG-ri/societăți cu implicarea ascunsă a companiilor farmaceutice și se desfășurau în localuri închirierea cărora costă zeci de mii de euro. Detașarea medicilor din instituții prin ordine a MSMPS (anexele conțineau și 300 și 500 medici și nu înțelegeam cine rămînea să muncească în întreaga țară în acea zi ?), urmate de ordine a conducătorilor care asigurau plata zilelor absentate, ba mai mult – cu indicații de la minister să fie compensate cheltuielile de drum. Și toate acestea – din banii pacienților, adică din sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală. O iroseală de bani pe bune de zeci și sute de milioane de lei pentru a înflori businessul cuiva și buzunarele organizatorilor”, a scris Nemerenco pe Facebook.

Ex-ministra anunță că, după ce a consultat experți din UE, a semnat un ordin menit să schimbe situația la acest capitol. Documentul prevede împărțirea furnizorilor de EMC în două categorii: furnizori cu programe permanente de instruire (instituțiile de învățămînt, în special medical, așa ca Universitatea de Medicină Nicolae Testemițanu, Centre de Excelență, colegii, școli și alți furnizori. Cele cu programe permanente de instruire se vor desfășura în timpul orelor de muncă, cu delegarea prin ordin a salariaților. Cele cu programe scurte (furnizate de alte organizații) se vor desfășura în afara programelor de muncă. Ambele vor beneficia de credite EMC în baza unor criterii clare.

Numărul de credite necesar a fi acumulat în 5 ani a fost coborît la media întîlnită în țările UE: 200 credite pentru medici, 150 – pentru farmaciști, 125 – pentru lucrători medicali cu studii medii, 100 – pentru farmaciști cu studii medii. Prioritate se oferă programelor permanente de instruire, dar rămîne viabilă și opțiunea acumulării unui număr de credite de la alți furnizori.

Toți lucrătorii medicali care au atins vîrsta de pensionare sînt în drept să acumuleze nu mai mult decît 50 credite în 5 ani.

„Să tindem spre o educație medicală continuă cost-time eficientă, dar și de calitate”, a îndemnat fosta ministră a Sănătății.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load