X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Moldovenii își doresc schimbări radicale în viața oamenilor de la sate - sondaj

12 mai. 2023,, 16:00   Societate
2976 0

Moldovenii își doresc schimbări radicale în viața oamenilor de la sate.

Cel puțin asta arată datele unui sondaj realizate de Noi.md.

Cititorii noștri au fost îndemnați să răspundă la următoarea întrebare:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Astfel, potrivit rezultatelor sondajului, 57,6% din respondenți spun că în satele din Republica Moldova sînt multe lucruri de făcut.


Totodată, 19,7% din respondenți cred că ar trebui să fie construite sisteme de alimentare cu apă și canalizare, iar 16,9% spun că trebuie de construit drumuri și trotuare pînă la fiecare casă.

2,6% din respondenți cred că este necesară gazificarea localităților, 1,7% cred că este necesară repararea grădinițelor și a școlilor, iar 1,4% sînt convinși că este necesară implementarea unor proiecte de iluminat.

La sondaj au participat 644 de persoane.

La aceiași întrebare au răspuns și următitorii noștri de pe canalul de viber.

Astfel, 48% din respondenți consideră că sînt foarte multe lucruri de făcut, 23% spun că trebuie de construit drumuri și trotuare pînă la fiecare casă, 17% sînt de părere că trebuie de construit un sistem de alimentare cu apă și canalizare, 5% spun că este necesară gazificarea localității, 4% că este necesară repararea grădiniței și a școlilor, iar 2% susțin că este necesară implementarea unor proiecte de iluminat.

Reamintim că la inițiativa șefei Statului, Maia Sandu, Guvernul a lansat programul ”Satul European Expres”.

Astfel, aautoritățile locale vor putea implementa proiecte rapide, cu termen de finalizare de maximum 6 luni, și vor putea rezolva necesitățile urgente ale localităților prin lansarea programului „Satul European Expres”. De asemenea, va fi simplificată procedura de înscriere în concurs a proiectelor de dezvoltare regională și locală.

Astfel, au fost stabilite 4 tipuri de apeluri de proiecte, unul din ele fiind inovativ - acesta se referă la apelurile de granturi mici, care se organizează într-un mod simplificat. Noul tip de apel oferă aplicanților posibilitatea să pregătească proiectele în termeni restrînși, cu un set minim de acte și să le depună pentru obținerea finanțării.

De asemenea, în contextul crizei energetice, la domeniul de intervenție „îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare regionale”, a fost introdusă o măsură nouă - eficientizarea energetică a clădirilor publice. Aceasta prevede eficientizarea energetică a grădinițelor, școlilor, spitalelor, azilurilor, orfelinatelor.

Amintim că 100 de proiecte din Programul Național „Satul European” au fost deja finalizate, iar aproape 100 de mii de oameni beneficiază de rezultatele acestora. Astfel, peste 20 de mii de persoane au obținut acces la apă potabilă, iar aproape 34 de mii se bucură de iluminat public. Totodată, au fost renovate sau dotate 14 grădinițe, modernizate 9 gimnazii, 3 licee și 18 centre culturale.

1
1
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?