Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Moldovenii de peste hotare preferă sistemul medical moldovenesc

30 aug. 2022,, 21:30   Societate
2674 0

Diaspora preferă sistemul medical moldovenesc. O spun medicii de la noi din ţară, care în august muncesc mai mult pentru moldovenii reveniţi acasă. Majoritatea spun că au poliţe de asigurare în ambele ţări, însă preferă doctorii de la noi din cauza accesului în aceeaşi zi la toate examenele medicale necesare.

Cei fără asigurare spun că e mai ieftin să cumpere un bilet de avion în caz de urgenţă, decît să se adreseze la medicii în ţara stabilită, informează Noi.md cu referire la publika.md.

De o lună, La Centrul Republican de Diagnosticare, mai mult de o treime dintre pacienţi sînt moldovenii reveniţi din Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Rusia şi chiar şi din Statele Unite ale Americii.

O femeie care munceşte de zece ani în Italia spune că de atunci vine de două ori pe an acasă pentru investigaţii medicale de rutină.

"În fiecare an eu îmi cumpăr poliţă de asigurare medicală aici în Moldova cu toate că am poliţă şi în Italia.Acolo e termen lung de aşteptare, aici toate întrebările le rezolvi într-o zi. Două - trei săptămîni aştepţi la medicul de familie, acolo rîndurile sînt mari", a spus pacienta.

"Am avut programare la oculist, am aşteptat un an de zile. În Italia, trebuie să aştepţi foarte mult, dar aici vin trec rapid, drept că vin des şi anul trecut am fost de trei ori", a spus o femeie.


Chiar şi studenţii moldoveni, care învaţă peste hotare preferă înainte de începerea noului an de studii să treacă un control medical general acasă contra cost:

"sînt stabilită în Bucureşti. Deobicei revin acasă, aici totul este familiar, cunosc mai mulţi medici şi da, prefer să vin acasă".

În acest an numărul pacienţilor din diasporă s-a triplat, iar medicii sînt nevoiţi să stea peste program pentru a-i consulta pe toţi.

"Au fost cei doi ani de pandemie cînd concetăţenii n-au putut veni în ţară, dar noi am fost accesibili pe internet, le-am oferit tratamente, dar iată acum au început a reveni, le oferim tratamente pe jumătate de an, un an pînă ne revedem data viitoare", a declarat Lilia Renița, medic cardiolog Centrul Republican de Diagnosticare Medicală.

Iar medicii de familie susţin că au zeci de moldoveni stabiliţi peste hotare care sînt în continuare în evidenţa acestora.

"Am un pacient, copil cu diabet zaharat. Din spusele mamei aici îl examinăm odată la două-trei luni, cu toate analizele, acolo în Regatul Unit odată pe an se face. Fac naveta UK - Moldova ca să facă analizele mai minuţioase", a menționat Irina Grișina, medic de familie Policlinica nr.10.

Expertul în sănătate publică, Rodica Grama, afirmă că turismul medical practicat de cei din diaspora este un indicator satisfăcător pentru sistemul nostru medical.

"Noi trebuie să recunoaştem că în Republica Moldova avem medici buni poate cu o perspectivă ca în viitor să fie dezvoltat acel turism medical pe are îl vedem în alte ţări cu economii avansate", a declarat Rodica Grama, expert în sănătate publică.

Pentru 2022, fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală vor înregistra cheltuieli de 12,3 miliarde de lei, cu trei miliarde mai mult faţă de acum doi ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?