COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 857 485 INFECTAȚI 330 799(+1505)   TRATAȚI 308 832     DECESE 7576(+41)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2958
Puterea stiri: 6919
Coronavirus stiri: 7689

Modificările la Legea ANI și la cea privind declararea averii, declarate neconstituționale

21 sep. 12:36   Societate
1014 0

Curtea Constituțională (CCM) a declarat neconstituțională legea prin care a fost modificată activitatea Autorității Naționale Integritate (ANI), pe 16 decembrie 2020 de către Partidul Socialiștilor, grupul „Pentru Moldova” și Partidul „Șor”.

O sesizare în acest sens a fost depusă, pe 21 decembrie 2020, de către fostul deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în prezent ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Mai exact, prin acele modificări s-a adoptat reducerea termenului în care poate fi efectuat controlul de avere și interese personale, de la trei ani la un an. Legea mai prevedea ca începerea urmării penale pentru anumite categorii de infracțiuni, precum îmbogățire ilicită, să depindă de existența unui act pronunțat de ANI privind constatarea încălcării legislației în materie.

Întrucît legea contestată prevede că ea va produce efecte și pentru controalele începute de ANI pînă la intrarea ei în vigoare, pe 21 decembrie curent, CCM a suspendat-o. Curtea a reținut atunci că riscul eventualei încetări a dosarelor penale precum și a dosarelor de control al averilor și intereselor personale în cazul nesuspendării legii corespunde temeiurilor de suspendare stabilite în jurisprudența Curții.

Amintim că pe 16 decembrie ANI a dat aviz negativ asupra acestui proiect, semnalînd consecințele defavorabile și efectele nedorite asupra dosarelor de control aflate în gestiune, inclusiv ce ține de aspectele cu privire la sancționarea și aplicarea interdicțiilor.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Ce veți face dacă tariful pentru încălzirea cu gaze va fi extrem de ridicat?
🔽🔽