Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 507
Preşedintele stiri: 4002

Ministerul Justiției dezminte informația privind excluderea pedepselor pentru consumul de droguri

8 sep. 2022,, 12:15   Societate
2578 0

Informația precum că în noua redacție a Codului penal și a Codului contravențional vor fi excluse pedepsele pentru consumul de droguri – nu corespunde adevărului.

Precizarea a fost făcută de Ministerul Justiției pentru portalul Noi.md, după ce în unele surse mass-media s-a vehiculat că prin modificările legislative propuse de autorități, traficanții și consumatorii de droguri nu vor mai putea fi pedepsiți, informație dezmințită de autorități.

"În unele surse media au apărut informații eronate, care au fost rupte din context sau nu au fost explicate pînă la capăt", se arată în răspunsul oferit portalului nostru.

Totodată, potrivit informațiilor publicate pe stopfals.md, în realitate, chiar dacă în proiectul de lege propus pentru dezbatere într-adevăr se propune ca pedeapsa pentru consumul de droguri să fie exclusă din Codul penal, totuși aceste sancțiuni vor fi prevăzute de Codul contravențional.

"Într-adevăr, se propune amendarea Codului penal, însă pedeapsa pentru consumul de droguri se regăsește în modificările la Codul contravențional, fără a fi dublată în Codul penal, păstrîndu-se sancțiunile anterioare: „Articolul 851, alin. (1) – „Consumul ilegal de droguri, etnobotanice sau analogii acestora, săvîrşit în mod public sau pe teritoriul instituţiilor de învăţămînt, instituţiilor de reabilitare socială, penitenciarelor, unităţilor militare, în locurile de agrement, în locurile de desfăşurare a acţiunilor de educaţie, instruire a minorilor sau tineretului, a altor acţiuni culturale sau sportive ori în imediata apropiere a acestora, se sancționează cu amendă în mărime de la 750 la 1050 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore", explică stopfals.md.


Cristian Postovan, autorul proiectului din cadrul Ministerului Justiției, a precizat că această delimitare s-a făcut în contextul umanizării politicii penale și a necesității depopulării penitenciarelor.

„Prezența în Codul penal a infracțiunii de organizare a consumului de droguri este justificată, fiind o acțiune mult mai gravă decît simplul consum. Sentința pentru consumul de droguri se regăsește în Codul contravențional și a rămas aceeași. Este important ca acești consumatori de droguri să fie tratați, să treacă prin programe de reabilitate și nu să fie sancționați cu închisoarea”, explică autorul.

Totodată, a trezit unele confuzii și art.217 din Codul penal, care va avea următorul conținut: „Organizarea consumului ilegal de droguri etnobotanice sau analogii acestora se pedepseşte cu amendă în mărime de la 750 la 1050 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 5 ani”.

Astfel, s-a creat o confuzie, deoarece drogurile și etnobotanicele sînt două noțiuni total diferite. Drogurile (cocaină, canabis, heroină) diferă de etnobotanice (care sînt droguri sintetice sau substanțe psihoactive nereglementate cu efecte similare drogurilor controlate; acestea sînt disponibile pe internet, fiind vîndute ca substanțe chimice pentru cercetare, săruri de baie sau alimente).

Din spusele rerpezentantului Ministerului Justiției, la culegerea textului proiectului de lege care a fost publicat de Ministerul Justiției, s-a strecurat o eroare tehnică, fiind omisă o virgulă în textul amendamentului, între cuvintele „droguri” și „etnobotanice”. Eroarea va fi corectată, pentru că proiectul de lege este la etapa de consultări publice și urmează să fie definitivat.

Menționăm că proiectul de modificare a Codului penal și a celui Contravențional este la etapa de avizare, după ce au avut loc mai multe consultări publice cu judecătorii, procurorii, anchetatorii, societatea civilă. După definitivare, inițiativa va fi expediată spre aprobare Guvernului, iar ulterior Parlamentului spre examinare și adoptare.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?