Agricultorii spun că pentru a cultiva soia au nevoie de soiuri adaptate climei secetoase, de susținere, dar și de mecanisme care să le permită să concureze cu agricultorii care cultivă soia modificată genetic. Ministerul Agriculturii susține că își propune să dezvolte și respectivul segment.
Soia ecologică este solicitată pe piață, inclusiv pe cea europeană, însă din cauza condițiilor climaterice, aceasta este cultivată doar în nordul țării. E vorba și de de Spartac Chilat, care cultivă soia de aproape 10 ani pe o suprafață de 350 de hectare, notează Noi.md cu referire la moldova1.
„Ne-am propus ca în următorii doi ani să dublăm suprafetele, iar în următorii 5 ani să triplăm această suprafață. Preponderent piața de desfacere pentru soia ecologică este Europa și SUA, piața noastră este Europa mai bine spus procesatorii de nutrețuri combinate din Germania, Olanda și Franța. Nu a fost greu să-i identificăm”, a declarat Spartac Chilat.
Iar Alexei Micu de trei ani a decis și el să cultive soia ecologică pe 60 de hectare la Olișcani, Șoldănesti. Fermierul spune că acum planifică și el să crească suprafețele de soia.
„Fiindcă vrem să integrăm și o fermă de vite și respectiv să dăm soia ca furaj. Soia, per general, este o cultură profitabilă. Când o recoltezi și o comercializezi ieși practic la același preț ca si de la floarea-soarelui, dar cel mai important este un bun premergător pentru cultura grâului”, a declarat Alexei Micu.
Cultura cerealieră este vândută ca material furajer, însă este din ce în ce mai solicitată și pentru consumul uman. Pentru a corespunde pieței este nevoie de semințe calitative, adaptate local și cu un conținut ridicat de proteină.
„Este o cultură rentabilă dacă luăm în raport cu floarea-soarelui, cu alte culturi oleaginoase, cu rapița care se cultivă pe teritoriul Republicii Moldova. Soia salvează astăzi economia Argentinei, soia are nevoie de erbicidare și azotul ea îl preia singură din atmosferă și îmbogățește solul. După cultivarea soiei terenul nu mai are nevoie să-i fie aplicat azot”, susține expertul Iurie Rija.
Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea afirmă că instituția pe care o conduce își propune să atragă investitori în acest domeniu.
„Astăzi, noi importăm soia, la nord s-a deschis o fabrică de procesare și noi considerăm că producerea soii, includerea ei în ciclul nostru național de procesare după care vânzarea în formă de șroturi sau uleiuri la export, ar însemna o înaltă plus valoare și ar însemna o dezvoltare în agricultura din Republicii Moldova”, a declarat Vladimir Bolea.
De doi ani statul subventionează cu doua mii de lei pentru fiecare hectar cultivat cu soia de fermieri. În 2023 în tara noastră au fost cultivate cu soia 25 de mii de hectare.
Adăuga comentariu