X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Manole, despre decizia Curții de a aviza pozitiv proiectul privind modificarea Constituției

3 dec. 2020,, 11:05   Societate
5532 1

Președinta Curții Constituționale susține un briefing de presă, după pronunțarea avizului la proiectul de lege care vizează modificarea Constituției cu privire la sistemul judecătoresc.

„Astăzi Curtea a pronunțat un aviz cu privire la o nouă variantă de modificare, prin acest proiect se urmărește modificarea și completarea unor prevederi din capitolul 9 din Constituție - autoritatea judecătorescă. Proiectul are ca scop consolidarea acestei autorități și a independenței judecătorilor. Amendametele sale vizează numirea, cariera și imuniatea judecătorilor, modul de stabilire a bugetelor instanței de judecată, rolul și componența CSM, precum și desemnarea membrilor CSM, transmite unimedia.info.

În prezenta cauza toate prevederile proiectului prezentat de Guvern au fost avizate pozitiv, astfel au fost avizate pozitiv

1.Excluderea termenului de 5 ani de numirea a judecătorilor în funcție și reglementarea numirii judecătorilor pînă la atingerea plafonului de vîrstă.

2. Stabilirea atribuțiie președintelui RM de respingere o singură dată candiaturile judecătorilor propuși de CSM.


3. Abrogarea competenței constituționale a președintelui RM de a numi în funcție președinții și vicepreședinții instanețelor judecătorești la propunerea CSM.

4. Abrogarea procedurii de numire în funcție a Președintelui, a vicepreședinților și a judecătorilor Curții Supreme de Justiție, care în prezent sunt numiți în funcție de Parlament, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii;

5. Abrogarea cerinței privind exprința de 10 ani în funcția de judecător necesară pentru accederea în funcție de judecători al Curții Supreme de Justiție.

6. Stabilirea criteriilor, obiectivității, meritocrației și transparenței în procesul de numire a judecătorilor în funcție și în legătura cu cariera lor.

7. Intsituirea condiției promovării și a transferului judecătorilor doar cu acordul judecătorului.

8. Reglementarea contituțională a imunității constituționale a judecătorului.

9. Eaborarea, aprabarea și modificarea bugetelor instanțelor judecătorești doar cu obținerea avizului consultativ al CSM.

10. Consolidarea Constituțională a rolului CSM de garant al independenței Justiției.

11. Stabiliarea unui număr fix al membrilor CSM și formarea CSM din 6 membri judecătări și 6 non-judecători.

12. Insituirea unor condiții care trebuie resepctate de candidații la funcția de non-judecător al CSM.

13. Excluderea președintului CSJ, a ministrului Justiție și a Procurorului General din CSM.

14. Stabilirea procedurii și a condițiilor de alegere, numire și încetare a mandatului membrilor CSM.

15. Modificarea duratei mandatului membrilor CSM și instituirea interdicției ca acesta să fie ales, numit pentru 2 mandate.

16. Întroducerea în Constiție a prevederii potrivit căreia CMS își exercită atribuțiile în mod direct sau prin intermediul organelor sale specializate”, a declarat președinta CC.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?