Criza energetică stiri: 1779
Cutremure stiri: 391
Eurovision stiri: 428

Limba moldovenească regăsită în cărțile prezentate în cadrul unei expoziții de la Chișinău

19 mar. 08:26   Societate
13596 1

Biblioteca Națională a Republicii Moldova (BNRM) în colaborare cu Agenția Națională a Arhivelor a inaugurat in luna februarie expoziția cu genericul „Vechi cărți călătoare”.

Expoziția pune în evidență cartea veche religioasă din perioada secolelor XVII-XIX, parte odinioară a bibliotecilor mănăstirilor și bisericilor din Republica Moldova, devenite în timp bunuri patrimoniale ce se păstrează cu sfințenie în colecțiile instituțiilor de cultură din țară, în cazul de față în colecțiile Bibliotecii Naționale și Agenției Naționale a Arhivelor.

„Expoziția dată pune în valoare vechile cărți, care cîndva au făcut parte din bisericile de mir și mănăstirile din R. Moldova. De asemenea, ele au fost parte a colecțiilor particulare ale scriitorilor și altor reprezentanți ai culturii naționale”, a declarat Veronica Cosovan, șefa secției carte veche și rară, curatorul expoziției.

Printre cele 50 de exemplare expuse, publicul are ocazia să cunoască unica carte păstrată pînă astăzi din colecția scriitorului Constantin Stamati, proprietar al moșiei și ctitor al bisericii din comuna Ocnița; un exemplar ce poartă semnătura lui Alexandru Hîjdău, tatăl lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, dar și alte cărți religioase ce poartă amprentele Mitropolitului Moldovei Veniamin Costachi, Mitropolitului Moldovei, Poltavei, Kievului și, ulterior, al Basarabiei, Gavriil Bănulescu-Bodoni, Mitropolitului Basarabiei Gurie Grosu, Arhiepiscopului Chișinăului Irinarh Popov etc.


Expoziția este deschisă pînă la 31 martie și poate fi văzută de luni pînă vineri de la ora 9 pînă la ora 17. Accesul este gratuit.

Menționăm, detalii importante despre limba moldovenească se regăsesc printre filele cărților, prezentate la expoziția din cadrul Bibliotecii Naționale, care arată originiea limbii țării. Legiuitorii Moldovei, am modificat însă sintagma limba moldovenească din toate altele legislative. Totodată, deputații planifică să ofere și un bloc din cadrul Bibliotecii Naționale, Mitropoliei Basarabiei, lucru care a strîrnit reacții de nemulțumire în societate.

Reamintim că culegeri de documente istorice moldovenești și cărți pot fi găsite la compartimentul biblioteca de pe site-ul moldovenii.md.

46
1
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?