Incendii stiri: 687
Cazul Șor stiri: 587
Preşedintele stiri: 3730

Judecătorii vor salarii mari ca la miniştri - "există o discriminare"

29 mai. 16:45   Societate
2556 1

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova anunță că a analizat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul curent și că în ceea ce privește majorarea valorii de referință pentru miniștri în comparație cu judecători și constată existența incertitudinii și o lipsă de coerență în realizarea scopurilor propuse de către Guvern.

"Ministerul Finanțelor propune modificarea art. 10 din Legea bugetului de stat pentru anul 2023, prin care se majorează efectiv valoarea de referință pentru Prim-viceprim-ministru, Viceprim-ministru, Ministru, Agent Guvernamental, Secretar general al Guvernului. În special, se observă o majorare a valorii de referință de la 1 900 de lei la 3 600 de lei.

De altfel, în timpul ședinței de Guvern din 24 mai 2023, Dorin Recean a anunțat că va propune Parlamentului creșterea salariilor în sectorul public.

În primul rînd, vor fi afectați miniștrii, salariile cărora ar urma să se dubleze (de la cca 17 mii lei). În al doilea rînd, prim-ministrul a accentuat că:

„E absurd cînd un ministru are un salariu mai mic ca o persoană care lucrează pe șantier, deși ambele profesii sînt respectabile. Șefii de direcție au salarii mai mici decît chelnerii din cafeaua de vizavi. Noi trebuie să avem talente care pregătesc calitativ legislația pentru armonizarea cu cea a Uniunii Europene.”


În ceea ce privește majorarea valorii de referință pentru miniștri în comparație cu judecători, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova constată existența incertitudinii și o lipsă de coerență în realizarea scopurilor propuse de către Guvern.

Pe de o parte, acesta afirmă scopul majorării substanțiale a remunerării miniștrilor și altor funcționari cu demnitate publică. Pe de altă parte, nu ține cont de principiile stabilite de CC și instituie un tratament diferențiat de remunerare între judecători și miniștri.

Asociația Judecătorilor consideră că există o discriminare în măsură în care judecătorii nu beneficiază de o majorare salarială echivalentă și substanțială cu cea a miniștrilor.

Or, conform hotărîrii nr. 24 din 2 octombrie 2018, un asemenea tratament nejustificat obiectiv și rezonabil între judecători și alte persoane cu funcții de demnitate publică este contrar art. 6, 16 și 116 alin. (1) din Constituție”, se mai arată în comunicatul Asociației, postat în rețelele sociale.

2
0
0
1
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre decizia de a confisca mașina șoferilor care conduc în stare de ebrietate?