TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Izvoarele satului Plop – monumente ale naturii (FOTO)

La nordul raionului Dondușeni, în Valearîului Cubolta, se întinde un sat vechi moldovenesc ‒ Plop. Acesta este situat pe un deal, iar în partea lui de jos, la marginea satului, curge rîul Cubolta, care izvorăşte în raionul Ocnița, în apropiere de satul Lipnic.

Satul nu este foarte mare, are aproximativ 1500 de locuitori, dintre care majoritatea o constituie moldovenii (96%). Este un sat liniștit și confortabil, un pic pustiit, ca multe alte sate din Moldova. Satul Plop este renumit pentru izvoarele sale, care din cele mai străvechi timpuri izvorăsc de la poalele unei pante mari și abrupte formate din calcaruri sarmatice în imediata vecinătate a rîului Cubolta, pe care îl alimentează cu apă.

Potrivit diverselor publicații, se știe că aici existau circa 50 de Izvoare, situate de-a lungul coastei, care are cîteva sute de metri. Însă, din cauza neglijenței, înnămolirii, alunecărilor, survenite în urma ploilor în cea mai mare parte au rămas fără apă și s-au ascuns sub pămînt, fără a-şi croi drum spre suprafață.

Toate astea în ciuda faptului, că izvoarele de la Plop sînt monumente ale naturii şi se află sub ocrotirea statului. Statul nostru însă are altele de rezolvat şi nu-i arde de monumentele noastre, astfel aceste izvoare cunoscute, cu apă gustoasă și curată, lucru care este, în general, destul de rar în Republica Moldova aşa şi ar fi rămas în paragină, continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load