X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Vadim Ceban, despre situația de pe piața gazelor din Moldova

7 apr. 09:15   Economie
4959 0

Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz SA, a oferit explicații în legătură cu situația de pe piața gazelor din Republica Moldova, relatează Noi.md.

"Energocom SA este singurul furnizor din Republica Moldova cu drept preferențial de a achiziționa gaze naturale pe piețele internaționale, înzestrat cu obligația de a presta servicii publice de furnizare a gazelor naturale tuturor consumatorilor din țară. Rolul principal al Energocom SA ar trebui să fie asigurarea securității energetice, echilibrarea pieței angro și asigurarea accesului la o resursă ieftină tuturor furnizorilor de servicii publice obligatorii, precum și altor furnizori cu amănuntul {...} ", a scris Ceban pe o rețea de socializare.

Potrivit lui, "în activitatea sa, Energocom SA utilizează, de asemenea, fonduri de credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și se bucură de sprijinul deplin al statului."

"Consider necesară anularea participării Energocom la tranzacții pe piața cu amănuntul a gazelor naturale (furnizarea de gaze către consumatorii finali) și vânzarea întregului volum achiziționat pentru luna mai 2024 pentru unii consumatori industriali pe piața angro a Moldovagaz SA pentru a acoperi nevoile tuturor consumatorilor casnici.

Sau, ca alternativă, oferirea acestor volume prin mecanismul de tranzacționare la bursă tuturor furnizorilor cu amănuntul de gaze naturale. Un astfel de acord va fi cu siguranță echitabil și va avea un impact pozitiv asupra tarifelor atît pentru consumatorii casnici, cît și pentru agenții economici."


Reprezentanții Energocom SA nu au venit deocamdată cu o reacție.

9
0
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?