X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4036

Bînzari: Energocom va procura stocuri noi de gaze în luna mai

10 apr. 07:15   Societate
2328 0

La începutul lunii mai, Energocom va epuiza toate cantitățile de gaze naturale procurate anterior și va face achiziții noi, a declarat directorul companiei, Victor Bînzari.

Totodată, de luna viitoare „Energocom” nu mai are obligații față de compania Moldovagaz și va încerca să participe la cît mai multe licitație, notează Noi.md cu referire la radiomoldova.

Potrivit directorului Energocom, Victor Bînzari, în această săptămînă va fi făcută prima achiziție de gaze naturale prin intermediul platformei electronice a Bursei Române de Mărfuri, unde vor putea participa mai mulți vînzători și cumpărători ceea ce va garanta un preț mai bun.

„Sigur, vom încerca să participăm la cît mai multe licitații, să oferim cele mai bune condiții și cele mai bune prețuri și sperăm să fim desemnați cîștigători și în alte licitații. Dar noi înțelegem foarte bine că există concurență pe piață, există prețuri de la Gazprom, care uneori sînt cu mult mai joase decît există pe piață și noi vom avea o concurență destul de interesantă, ceea ce nu am avut pînă acum timp de 30 de ani. Încurajăm și spunem că este ceva firesc să avem o bursă, să avem o posibilitate de a vinde gaz nu doar la Moldovagaz. Desigur, acei consumatori care decid să iasă în piața liberă au posibilitatea să facă aceste achiziții”.

Amintim că, de la începutul războiului în Ucraina, Concernul rus Gazprom a redus livrările de gaze naturale către țara noastră. Pentru a asigura crearea și menținerea stocurilor de securitate s-a decis ca Societatea pe Acțiuni „Energocom” să încheie acordurile și contractele necesare cu operatorii depozitelor de stocare din țările vecine, inclusiv din statele membre ale Uniunii Europene.


Precizăm că, cea mai mare parte din gazele naturale stocate anterior de Republica Moldova au fost depozitate în Ucraina, iar în România costurile sînt de 6 ori mai mari.

Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a precizat că anul trecut țara noastră a avut în stocuri peste 650 de milioane de metri cubi de gaze naturale. În sezonul rece precedent consumatorii din dreapta Nistrului au utilizat aproximativ 450 de milioane de metri cubi de gaze.

4
0
0
3
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?