Inițiativă: Strada Octavian Goga ar putea fi redenumită

Inițiativă: Strada Octavian Goga ar putea fi redenumită

Deja mai mult de 2,4 mii de persoane au sprijinit inițiativa de a restabili denumirea istorică a fostei străzi Irinopoliskaia din centrul istoric al Chișinăului, care poartă acum numele fascistului şi antisemitului Octavian Goga.


Inițiator al petiţiei publice, adresate Consiliului Municipal Chișinău este doctorul în istorie, fostul consilier al preşedintelui Moldovei Mark Tkaciuk, care consideră că este necesar să fie pus capăt blasfemiei, eliminînd numele fascistului Octavian Goga de pe strada, unde s-a aflat Ghetoul de la Chișinău și să restabilim denumirea anterioară a străzii,Irinopoliskaia, transmite Noi.md.Mark Tkaciuk a remarcat faptul că strada Irinopolska din Chișinău a primit această denumire în anul 1834 în cinstea lui Grigore, mitropolitul de Irinopol și Vatopedi, care s-a născut în anul 1764 și a murit la Chișinău în anul 1846. Strada a fost denumită astfel în anul aniversar, cînd acest cleric respectabil împlinise 70 de ani.


Mitropolitul Grigore a murit la Chișinău pe data de 3 ianuarie 1846 și a fost îngropat la Catedrala din Chișinău. Piatra de mormînt mai poate fi văzută şiastăzi în spatele bisericii Ciuflea, unde a fost transferată de la Catedrală.


În același timp, Octavian Goga a fost un fascist declarat, fost prim-ministru al României, unul dintre adepții "creativi" ai lui Hitler în politica sa antisemită și a Holocaustului. Octavian Goga a condus Guvernul României făţiş pro-fascist și antisemit, care a privat de cetățenie sute de mii de evrei (mai tîrziuplanificînd deportarea lor în Madagascar), desfășurînd o campanie naționalistă cu orientare spre Germania nazistă.


În petiție este menționată oportunitatea reîntoarcerii capitalei Moldovei a străzii, denumite în cinstea Mitropolitului Grigore de Irinopolis, care timp de mulți ani a slujit cu credință orașului nostru, cîștigîndrespectul și recunoașterea sinceră a locuitorilor Chișinăului. Publicul larg consideră că păstrarea printre denumirile străzilor din Chișinău a numelui lui Octavian Goga creează un precedent periculos de glorificare deschisă a nazismului și fascismului, care este incompatibilă cu valorile comunității europene și ale celei mondiale.


Petiția poate fi semnata aici.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load