Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

În Republica Moldova va fi instituit Fondul Național de Date Hidrometeorologice

27 oct. 2023,, 08:15   Societate
2875 0

Proiectul de lege cu privire la activitatea meteorologică și hidrologică a fost aprobat în prima lectură, cu votul a 58 de deputați.

Inițiativa legislativă, elaborată de Ministerul Mediului, propune crearea unui cadru juridic privind activitatea meteorologică și hidrologică necesar dezvoltării social-economice durabile a țării, precum și prevenirii și minimizării impactului fenomenelor meteorologice și hidrologice periculoase asupra vieții umane, proprietății și securității statului. PROIECTUL stabilește principiile în baza cărora se va desfășura activitatea meteorologică și hidrologică, atribuțiile și responsabilitățile autorităților publice centrale și locale în acest domeniu. Sunt definiți noi termeni, precum producător de date și informații meteorologice și hidrologice; utilizator de date și informații meteorologice și hidrologice, post meteorologic și hidrologic, stație meteorologică și hidrologică. De asemenea, sînt delimitate tipurile de date meteorologice și hidrologice.

Totodată, documentul prevede instituirea Fondului Național de Date Hidrometeorologice, prin intermediul căruia publicul interesat va avea acces liber la datele și informațiile meteorologice și hidrologice, dar și posibilitatea recepționării informațiilor specializate. De asemenea, în proiect sînt descrise procedurile de evidență a producătorilor de date meteorologice și hidrologice, de organizare a rețelei de observații meteorologice și hidrologice, de planificare și extindere a rețelei naționale meteorologice și hidrologice.

Proiectul de lege va fi propus plenului Parlamentului pentru examinare și adoptare în lectura a doua.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?