Preşedintele stiri: 3022

În R.Moldova este instituită STARE DE URGENȚĂ

22 oct. 08:43   Societate
3592 0

Premierul Natalia Gavrilița va veni astăzi în parlament pentru a cere instituirea stării de urgență.

Anunțul a fostă făcut de prim-minstru în cadrul unui briefing de presă.

”La Moscova a avut loc o nouă rundă de negocieri. Situația s-a mișcat din loc dar la moment nu avem o înțelegere definitivă. Presiunea din rețeaua de transport este la limita minimă. Dat fiind că Moldovagaz nu se ține de promisiuni și nu asigură presiunea necesară, sîntem nevoiți să convocăm ședința de urgență a Comisiei pentru Situații excepționale și să cerem insituirea stării de urgență”, a declarat Gavrilița.

Potrivit premierului, acest lucru va permite guvernului să achiziționeze volumul necesar de gaze din surse alternative.

”Obiectivul nostru este să asigurăm azi o achiziție de gaze naturale care să readucă presiunea din rețele la un nivel normal”, a mai menționat funcționarul


Astfel, astăzi premierul va veni în Parlament pentru a cere aleșilor poporului să instituie stare de urgență care va oferi guvernului posibilitatea să ia anumite decizii ocolind unele legi.

”După votul în parlament va fi o ședință a guvernului în care vom cere de la Energocom să vină cu o ofertă privind achiziționarea de gaze din surse alternative, vom insitui o procedură transparentă care va fi auditată. Compania Energocom va achiziționa volume de gaz natural și va readuce presiunea în sistem la nivel normal”, a mai spus Gavrilița.

Premierul a menționat că aceste decizii sînt necesare pentru ca să asigure certitudinea că nimeni nu va rămîne fără gaze pe termen lung.

”Între timp Guvernul este gata să negocieze cu Gazpromul în vederea semnării unui contract pe termen lung”, a mai punctat Gavrilița.

La rîndul său, Mihai Popșoi, vicepreședintele parlamentului spune că legislativul este ales pentru a proteja și a asigura interesul cetățeanului, iar instituirea stării de urgență va fi sprijinită de deputații PAS.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X