X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

În dosarul lui Platon apar multe semne de întrebare

3 iun. 2021,, 08:31   Societate
3497 1

Procurorii nu puteau să renunțe la învinuirea adusă lui Veaceslav Platon în cazul în care o instanță de judecată deja s-a pronunțat pe un caz și totodată i-a fost respinsă revizuirea.

De această părere au fost invitații emisiunii „Secretele puterii” de la JurnalTV, deputații Sergiu Litvinenco și Dinu Plîngău.

„Veaceslav Platon era judecat si dacă a fost deja o decizie a instanței de judecată apar multe semne de întrebare. Procuratura nu putea să renunțe la acuzații în cazul în care o instanță de judecată deja s-a pronunțat pe un caz. Noi nu avem acces la dosar, ne putem da doar cu presupusul, dar sînt mari semne de intrebare la acest capitol. Platon are avocați nu dintre cei mai răi, care puteau să-i reprezinte interesele, nu neapărat să intervină și procuratura, asta mi se pare ciudat” a declarat deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău.

De aceeași părere a fost și deputatul Sergiu Litvinenco. „Aceasta este una din cele mai mari probleme în cazul ordonanței procurorului, din cîte mi-au explicat specialiștii în materie. Întrebarea e dacă la această etapă procurorul poate să renunțe la învinuire, pentru că el a fost condamnat și i s-a respins revizuirea. De aceea președintele Maia Sandu a spus că va examina ordonanța, pentru a vedea care sînt argumentele, deoarece din analizele unor juriști la această etapă nu poți renunța la învinuire”, a precizat Sergiu Litvinenco.

Cristina Țărnă, expertă în domeniul anticorupție a menționat că decizia procurorilor ridică semne de întrebare și din cauza faptului că companiile gestionate de Platon, ca și cele ale lui Șor și Plahotniuc, figurează în raportul Kroll. „Știu că în raport erau vizate companiile lui Plahotniuc, Șor și Platon. Nu prea înțeleg de ce ar trebui să fie scos de sub urmărire penală. Timpurile s-au schimbat, procurorii - la fel, dar argumentele din păcate au rămas aceleași” a spus experta.


Amintim că procurorii au renunțat la toate învinuirile aduse controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, în dosarul fraudei bancare în care acesta a fost condamnat definitiv la 18 ani de închisoare.

Avocatul lui Veaceslav Platon, Ion Crețu că „procurorii au venit cu dovezi” care demonstrează că frauda incriminată clientului său ar fi fost comisă de Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc.

„Probele demonstrau de către cine erau gestionate companiile, de care IP-uri de la GBS și tot așa mai departe. (...) Sunt probe despre care noi nu știam că există, iar Procuratura le-a acumulat și a demonstrat tot. Nu-i în baza unor declarații, dar au fost ridicate poștele electronice și s-a demonstrat cu erau expediate ordinile de plată" , a spus avocatul.

Președintele Maia Sandu a criticat decizia procurorilor menționînd că „gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea Republicii Moldova”.

Președintele a declarat că va analiza ordonanța procurorului pentru a vedea legalitatea și temeinicia care au stat la baza acestei decizii dubioase.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?