COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 774 327 INFECTAȚI 290 043(+1018)   TRATAȚI 273 920     DECESE 6713(+18)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2924
Puterea stiri: 6781

În anul 2020 au fost făcute peste 5800 de operaţii pe cord, din fondurile CNAM

20 mar. 16:02   Societate
1612 0

Mai mult de 5800 de persoane au beneficiat, în anul 2020, de intervenţii chirurgicale în cazul maladiilor cardiovasculare, acoperite financiar din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM).

Din volumul total de intervenții planificate, 64 de operații nu au fost realizate din cauza pandemiei COVID-19, transmite IPN cu referire la un comunicat al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Peste 4000 de operații sînt intervenţii minim-invazive la adulţi în cazul infarctului miocardic. Mai mult de 70 sînt operaţii minim-invazive la copii cu malformaţii congenitale, iar peste 1600 – alte operaţii cardiochirurgicale.

Pentru intervenţiile chirurgicale cardiovasculare, în 2020, din fondurile AOAM au fost direcţionați peste 204 mln lei. Suplimentar plăţii per caz tratat în cadrul sistemului DRG (sistem de clasificare în grupe de diagnostice), au fost alocați aproape 3 mln lei pentru consumabile costisitoare.

Costul unui caz ratat în cadrul programelor speciale de intervenţii chirurgicale în cazul maladiilor cardiovasculare variază de la 30 de mii de lei per operaţie minim-invazivă la adulţi pînă la 84 de mii de lei în cazul intervenţiei minim-invazive la copii. Acest cost este calculat în funcţie de consumabilele costisitoare utilizate, cheltuielile legate de aplicarea tratamentului conform standardelor medicale şi protocoalelor clinice naţionale, asigurarea medicamentelor necesare, a condiţiilor hoteliere şi alimentaţiei pe durata spitalizării pacientului.

Totodată, în 2020, Compania Națională de Asigurări în Medicină a finanţat 108 cazuri în cadrul programului „Studiu electrofiziologic şi ablaţii”, care oferă acces la servicii moderne de diagnostic şi tratament al dereglărilor de ritm cardiac. În 2021, pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale cardiovasculare au fost prevăzute peste 242 de mln lei.

CNAM precizează că de operaţii gratuite beneficiază persoanele asigurate, internate în spital în mod programat sau în caz de urgenţă. Pentru intervenţia chirurgicală programată, cetăţenii trebuie să se adreseze medicului de familie, care eliberează bilet de trimitere pentru efectuarea investigaţiilor necesare şi a consultaţiilor la medicii specialişti.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ce părere aveți despre introducerea prezentării obligatorii a certificatului COVID-19 în Republica Moldova?
🔽🔽