X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Fonduri nerambursabile în valoare totală de 15 milioane lei pentru producții teatrale și concertistice

13 iun. 2022,, 08:31   Societate
2405 0

Ministerul Culturii a anunțat despre deschiderea unei noi linii de finanțare.

Este vorba despre investiții în domeniul producțiilor teatrale și spectacolelor concertistice în bază de concurs. Pentru această inițiativă au fost alocate de către Guvern, la ultima rectificare de buget, suma de 15 milioane de lei, informează Noi.md

Instituțiile teatrale și concertistice din Republica Moldova vor avea posibilitatea să acceseze fonduri nerambursabile pentru producerea de spectacole. Vor fi făcute investiții în spectacole de repertoriu iar proiectele cîștigătoare vor avea obligația să dea dovadă de sustenabilitate. Vorbim despre o finanțare nerambursabilă condiționată de rezultatul spectacolului produs a declarat Ministrul Culturii, Sergiu Prodan:

„Sunt extrem de emoționat și de fericit că astăzi putem anunța această noutate, o linie nouă de finanțare a proiectelor teatrale și concertistice, de circ, deci o linie nouă de finanțare a spectacolelor în Republica Moldova. De ce ne-am lovit de la început, din momentul în care am preluat acest mandat a fost lipsa de finanțare a proiectelor teatrale, a montărilor, ceea ce înseamnă decoruri, costume ceea ce înseamnă producție. Statul subvenționa doar parțial, și anume doar salariile în rest teatrele, organizațiile concertistice erau nevoite să realizeze produsul cultural din propriile surse, deci din incasări. Pe timp de pandemie știm care a fost situația. Dar acum, și în semn de apreciere a rezistenței de care au dat dovadă colectivele, venim cu această ofertă.”

Autoritățile își propun ca prin intermediul acestui proiect suma investită de minister sa fie de două ori mai mare în urma vînzării de bilete, iar banii obținuți sa fie folosiți în interesul teatrelor. Totodată, nu doar aspectul comercial este important, ci plusvaloarea, menționează Ministrul Culturii:

„Aspectul comercial este secundar, extrem de important dar secundar. În primul rînd ne interesează valoarea artistică, atunci cînd ne propunem să montăm spectacole, să ne aducă imagine instituției, țării, atractivitate pe plan internațional. Este un proiect pilot. Pornim de la punctajul zero pentru toate colectivele pentru că nu ne permitem acum să facem diferențiere”.

Regulamentul Concursului este elaborat în colaborare cu beneficiarii, oamenii din domeniu și va fi supus dezbaterilor publice. Sperăm, prin aceste proiecte, să diversificăm oferta culturală și să monetizăm produsul artistc.

Vom da startul unei noi paradigme a spectacolelor din R. Moldova. Pe viitor, vom dori să obținem un sistem de finanțare nou în domeniul culturii din R. Moldova. În urma rezultatelor, teatrele vor primi un anumit punctaj și la următoarea sesiune de concurs pentru proiecte de spectacole, acest punctaj va fi luat în considerație. Cei care vor reuși, vor avea și mai mult, cei care vor rămîne în urmă, vor avea posibilitatea să-și redefinească strategiile. Care este limita unui proiect de buget care poate fi solicitat? Nu există limită. Există doar obligația de a produce plusvaloarea. Arta este un produs elitar, scump și acesta trebuie să fie vîndut”, a mai spus ministrul Prodan.

Proiectele vor fi evaluate de către o comisie, care va pune un punctaj de credibilitate. Fiecare instituție poate înainta, pînă la toamnă, nu mai mult de două proiecte.

Totodată, Sergiu Prodan a mai anunțat că alte 10 milioane de lei sînt prevazuți în buget pentru vouchere în valoare a cîte 1000 lei, care vor fi oferite tinerilor și pe care aceștia vor putea să le folosească pentru achiziți de cărți, bilete la spectacole, alte produse și servicii în scop de culturalizare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?