Coronavirus stiri: 8216
Obiectiv european stiri: 317
Criza energetică stiri: 941

Experții prognozează un an greu pentru agricultori

27 oct. 2021,, 18:15   Societate
2070

Seceta din ultimele luni le dă mari bătăi de cap agricultorilor. Fermierii care au semănat deja grîu de toamnă sînt cei mai afectaţi, transmite Noi.md cu referire la publika.md.

Potrivit experţilor, pentru o recoltă mai mică faţă de anul trecut, agricultorii ar putea suporta cheltuieli mai mari pentru prelucrarea solului.

Experţii în agricultură compară această toamnă cu cea din 2019.

''Situația creată ne permite să spunem că producția va fi redusă, va fi mai mică decît anul acesta, dar cu cît anume nu putem spune'', a declarat Boris Boincean, expert în agricultură.

Totuși, Boincean spune că recolta ar putea fi salvată de ninsorile din timpul iernii, de ploile din primăvară, dar şi de procesele tehnologice. Reprezentanții Ministerului Agriculturii spun că, pînă în prezent, au fost semănate doar 30 la sută dintre terenurile din ţară.


''În mod normal, dacă e să luăm după tehnologie, după termen optim de însămînțare, după structură de semănături, noi trebuia să avem în jur de 70 de procente'', a declarat Vasile Şarban, secretar de stat la Ministerul Agriculturii.

În 2020, recolta de grîu a fost una dintre cele mai bogate din ultimii ani şi a ajuns la 1,5 milioane de tone, adică de trei ori mai mare faţă de 2019.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав