Criza energetică stiri: 1689
Cutremure stiri: 300
Eurovision stiri: 412

Evaluarea externă a magistraților se apropie de o fază crucială

30 sep. 2022,, 16:15   Societate
1663 0

Comisia pre-vetting se pregătește să țină audieri publice pentru 24 de candidați la șase funcții în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în continuarea unui efort despre care guvernarea PAS spune că, după ani de eșecuri, trebuie să curețe în sfîrșit sistemul justiției de oameni compromiși.

Audierile ar putea începe în prima săptămînă a lunii octombrie, a declarat Europei Libere experta Nadejda Hriptievschi, o membră a Comisiei care conduce acest efort de „evaluare externă” a magistraților.

Formată din trei experți moldoveni și trei străini, Comisia a verificat deja declarațiile de avere și interese pe ultimii cinci ani ale candidaților la funcțiile de membri ai CSM, principala instituției de autoadministrare a sistemului judecătoresc.

În urma audierilor, Comisia își va anunța concluziile. Dacă averile celor 24 nu sunt justificate de venituri obținute legal, sau dacă aceștia au legături apropiate cu persoane din sistemul de justiție, vor fi descalificați și nu vor putea devenit membri ai CSM.

Deciziile Comisiei pre-vetting pot fi contestate de candidați. Dar pot servi și drept punct de plecare pentru anchete penale în cazul în care averile declarate nu sunt justificate prin venituri obținute legal.


„Avem obligația și în regulament este scris că vom adresa întrebări în așa fel încît să fie cît mai puțin intruzive în viața personală”, a explicat Hriptievschi, care este și directoare de programe la organizația neguvernamentală, Centrul de Resurse Juridice.

Inițial, pentru poziții în cadrul CSM au depus cerere 28 de magistrați. Trei dintre aceștia s-au retras ulterior din concurs, lucru care echivalează cu nepromovarea evaluării, indiferent de motivul invocat de candidat. Este vorba de Mihail Cojocaru, judecător la Judecătoria Bălți, Dumitru Pușca, judecător la Curtea de Apel Bălți și Iana Talmaci, judecătoare în cadrul instanței din Strășeni. Nu a promovat evaluarea și magistratul Gheorghe Balan de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care nu a depus Declarația de avere și interese personale pentru 5 ani.

Procesul de evaluare ia mai mult timp decît se anticipa la început, spune Nadeja Hriptevschi: volumul de informație care trebuie verificat este mare, iar multe materiale trebuie traduse în engleză pentru membrii străini ai Comisiei pre-vetting, inclusiv președintele acesteia, olandezul Herman von Hebel.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий