COVID-19 în MOLDOVA

Directorii grădiniţelor, despre riscurile redeschiderii acestora

Directorii grădiniţelor, despre riscurile redeschiderii acestora

Directorii instituţiilor preşcolare cred că se supun unui risc mare de infecţie în cazul redeschiderii grădiniţelor. Cel puţin asta arată datele unui sondaj de opinie efectuat la cererea "Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare" şi a asociaţiei "Părinţi Solidari".

Cei de la Direcţia Educaţie spun că au cheltuit 6 milioane de lei şi dau asigurări că grădiniţele au fost dotate cu toate cele necesare pentru a preveni răspîndirea virusului, transmite tvrmoldova.md.

Populaţia afectată de noul coronavirus este preponderent din zonele urbane, în special din Chişinău. De aceea, peste 70% dintre directorii de grădiniţe cred că sînt supuşi unui risc sporit de infectare.


Alina Andronache, reprezentant Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare: "De fapt situaţia cu privire la infrastructura şi dotarea însăşi a clădirilor şi cît de pregătite ele sînt pentru a fi redeschise este foarte neclară. Nici nu s-au făcut, cum au spus autorităţile, ne-au confirmat, nu s-a făcut demult o evaluare a clădirilor instituțiilor de educaţie timpurie, ca să spună exact cîte clădiri avem, în ce stare sînt. Pentru mine este ceva confuz cînd autorităţile spun că ei sînt pregătiţi sau că grădiniţele au fost dotate".

Cei de la Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport susţin că grădiniţele au fost dotate cu tot ce trebuie pentru a fi protejat atît personalul, cît şi copiii.

Andrei Pavaloi şef adjunct, Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport: "Au fost cheltuiţi în jur de 6 milioane de lei pentru dotarea instituţiilor cu toate cele necesare, în sensul de a face faţă provocărilor ce ţin de COVID-19, au fost procuraţi dezinfectanţi, covoraşe, viziere".

Au fost luate şi măsuri suplimentare pentru prevenirea răspîndirii infecţiei cu noul coronavirus.

Andrei Pavaloi şef adjunct, Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport: "Urmează ca numărul grupelor care vor activa în instituţii, mai bine spus numărul de copii în grupe va fi unul mult mai mic, de asemenea inițial propunem ca copiii din grupele creşă, în primă etapă, să nu fie încadraţi în procesul educațional".

În cazul în care vor fi focare de infecţie în grădiniţe, există riscul să nu mai fie suficiente cadre didactice. Recrutarea unor persoane noi va fi mult mai dificilă în condiţiile în care salariile sînt foarte mici.

Alina Andronache, reprezentant Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare: "Deşi directorii spun că au personal suficient şi disponibil să lucreze în condiţii de pandemie, eu sînt sigură că ne vom trezi cu un colaps în acest domeniu, grădiniţele o să fie periodic închise şi redeschise atunci cînd va apărea un caz sau două de COVID în acea instituţie, pentru că, după cum vedeţi, autorităţile nici nu prevăd testarea în masa. Luînd în considerare că şi salariul este foarte mic şi atunci cînd se vor porni primele cazuri de infectare, atunci cu siguranţă vom avea plecări din sistem. Foarte multe locuri libere, personal insuficient, noi pînă la pandemie nu puteam suplini".

Direcţia Generală Educaţie Tineret şi Sport nu exclude o criză de cadre didactice.

Andrei Pavaloi şef adjunct, Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport: "Vor exista situaţii în care personal va fi insufficient, dar pe moment, directorii instituţiilor încearcă să asigure cu personal toate instituţiile".

Instituţiile preşcolare şi cele de învăţămînt general urmează să-şi reia activitatea începînd cu data de întîi septembrie.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri

Sondaj Toate

load