Deputații au adoptat un proiect de lege care are ca scop asigurarea dezvoltării durabile a producției ecologice

31 iul. 18:15   Societate
1732 0

Inițiativa legislativă care are ca scop asigurarea dezvoltării durabile a producției ecologice a fost adoptată de Parlament, în cea de-a doua lectură.

Proiectul, elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, urmărește instituirea unui cadrul normativ raliat la standardele internaționale, precum și asigurarea funcționării eficiente a pieței interne a produselor ecologice, concurenței loiale, dar și protecția intereselor consumatorilor, notează Noi.md.

Documentul stipulează produsele și substanțele permise pentru utilizare în producția ecologică, etichetarea și certificarea produselor ecologice, importul și exportul acestora, precum și măsurile care pot fi aplicate în cazul nerespectării conformității în producția ecologică. De asemenea, documentul prevede delegarea mai multor competențe Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), inclusiv prin redirecționarea către Agenție a unor atribuții care, în prezent, sînt exercitate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

O altă prevedere a proiectului vizează acordarea subvențiilor pentru stimularea dezvoltării agriculturii ecologice. Subvențiile vor fi acordate din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, mărimea și modul de acordare a acestora urmînd a fi stabilite de către Guvern.

În scopul evidenței și schimbului de date aferente activității în domeniul producției agroalimentare va funcționa un sistem informațional automatizat privind producția ecologică.


Proiectul de lege privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice a fost supus consultărilor publice pe platforma Comisiei parlamentare și Ministerului de resort cu participarea reprezentanților instituțiilor din domeniu, membrilor asociațiilor de profil, exponenților organismelor de inspecție și certificare naționale. Totodată, documentul a fost supus evaluării de către experții europeni.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

1
0
1
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?