Criza energetică stiri: 1593
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3390

Deputatele au prezentat campania națională: Violența obstetrică tot este violență!

24 noi. 18:00   Societate
1585 0

Deputatele au prezentat campania națională „Violența obstetrică tot este violență”. Astfel, Parlamentul se alătura campaniei Organizației Națiunilor Unite „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”.

În acest an, campania se desfășoară cu genericul „Uniți prin activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor”. În semn de solidaritate cu supraviețuitoarele violenței în bază de gen, pe clădirea legislativului au fost arborate pînze de culoare oranj – care simbolizează un viitor fără violență, transmite IPN.

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Doina Gherman, a făcut trimitere în plen la recentele cazuri de deces ale femeilor în perioada imediat de după naștere. „Este inacceptabil ca în anul 2022, femeile să moară atunci cînd dau viață. La fel este inacceptabil ca femeile să fie abuzate, umilite, înjosite sau neglijate atunci cînd merg la un control ginecologic”, a spus parlamentara.

În ala de ședințe a fost proiectat un video realizat în cadrul campaniei naționale de informare și sensibilizare cu privire la violența obstetrică și ginecologică. Potrivit Doinei Gherman, aceasta este o formă de violență deseori ignorată, dar care afectează prea multe femei din țară.

„Vom merge în țară, ne vom întîlni cu femeile din regiuni, vom face toate demersurile necesare pentru a găsi soluții. Fiecare femeie din țara noastră are dreptul la asistență medicală corespunzătoare, la îngrijire, dar și susținere, atît în perioada sarcinii, a travaliului, dar și în timpul nașterii și post partum. Facem apel către toate fetele și femeile din Republica Moldova să nu tolereze vreo formă de violență și să denunțe astfel de cazuri”, a mai declarat deputata.

Pe 25 noiembrie este Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor. În acest an campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” se desfășoară cu genericul „Uniți prin activism pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor”.

0
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав