X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Demiterea lui Stoianoglo – mărul discordiei între guvernare și societatea civilă

13 aug. 2021,, 07:33   Societate
2592 13

Mai mulți juriști din Republica Moldova dezaprobă intenția partidului de guvernare de a modifica Legea cu privire la Procuratură, astfel încât să existe posibilitatea demiterii Procurorului General, după evaluarea activității acestuia. Potrivit experților, se creeză un precedent periculos care instituie o dependență a Procurorului General de guvernare.

De cealaltă parte, Ministrul Justiției spune că proiectul este unul constitutional, notează IPN.

Potrivit președintelui Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, inițiativa guvernării de a demite Procurorul General în urma unei evaluări a activității acestuia este periculoasă și reprezintă o ingerință a politicului în justiție.

„Criticile la adresa Procuraturii sunt, în mare parte, întemeiate. Procuratura nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor societății. Dar procurorii trebuie să fie independenți de politic, pentru că dacă vor fi dependenți de politicieni, nu vor porni niciodată împotriva lor. Se creează un precedent periculos, când pentru a scoate un Procuror din funcție Parlamentul modifică legea. Peste 4 ani vom avea altă guvernare, care iarăși va demite Procurorul General. Nu mai rămâne nimic din independența Procuraturii”, a spus Vladislav Gribincea în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Nici fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, nu vede cu ochi buni modificarea propusă.


„Febra electorală încă nu i-a părăsit pe cei care au preluat puterea în Republica Moldova. Chiar dacă au un mandat popular, acest mandat trebuie exercitat în strictă conformitate cu prevederile Constituției. Este un fals atunci când se invocă necesitatea evaluării activității Procurorului. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume, actuala putere vrea un alt Procuror General. Noi mai avem experiența comisiilor meritocratice, concursurilor care nu erau respectate nici măcar de cei care le organizau. Este o modalitate sovietică, veche, când puterea de stat este exercitată exclusiv cu instrumente represive, nu cu instrumentele legale și instituționale”, a spus Alexandru Tănase.

De cealaltă parte, ministrul justiției Sergiu Litvinenco spune că prin instituirea mecanismului de evaluare a activității Procurorului General se dorește responsabilizarea acestuia.

„Proiectul este perfect constituțional, pentru că Legea Supremă prevede expres că Procurorul General poate fi demis de președintele țării la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor pentru motive obiective, în baza unei proceduri transparente. Practic, Constituția impune instituirea unor mecanisme cu privire la demiterea Procurorului General în cazul în care el nu are performanțe sau a comis o abatere disciplinară. Decizia finală va aparține, exclusiv, Consiliului Superior al Procurorilor. Este o lege care vine să-l responsabilizeze pe Procurorul General”, a spus Sergiu Litvinenco.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură prevede instituirea unei comisii de evaluare a activității Procurorului General. Ulterior, raportul comisiei este transmis Consiliului Suprior al Procurorilor. În cazul în care activitatea Procurorului obține calificativul „eșuat”, CSP propune șefului statului demiterea Procurorului General.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?