X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Multiplul campion european la judo, Victor Sterpu, suspendat din sport

27 feb. 13:03   Sport
3437 0

Începînd cu 21 iulie 2023, multiplul campion european la judo, moldoveanul Victor Sterpu, ar fi fost suspendat din sport. Se pare că acesta nu a conștientizat responsabilitatea completării informațiilor despre localizarea sa în aplicația ADAMS, concepută de către Agenția Mondială Antidoping (WADA).

Motivul suspendării sportivului ar fi „neglijența legislației antidoping”. Acesta nu s-ar fi conformat regulilor antidoping și nu ar fi indicat corect în aplicație adresa unde se va afla, la solicitarea Agenției Antidoping. Menționăm că nu este vorba despre un caz de dopaj, transmite realmedia.

Decizia a fost luată de către Agenția Națională Antidoping (ANAD), în baza încălcării reglementărilor antidoping. Menționăm că redacția RealMedia a aflat despre acest incident din surse demne de încredere, după care, informația a fost confirmată pentru noi și de către președintele Federației Naționale de Judo, Andrei Golban.

„Victor Sterpu nu e de vină, el era printre primii care au fost înscriși în această aplicație și nu a reușit să înțeleagă pînă la urmă cum funcționează și ce trebuie să facă. Astfel, a luat trei cartonașe galbene pentru că nu a fost găsit pe adresa indicată de trei ori. De asta a fost suspendat”.

Mai mult, președintele Federației de Judo ne-a mărturisit că Victor era gata și să renunțe la sport.


„Eu cu greu l-am convins să rămînă în sport. El a trecut printr-o perioadă tare grea. Era gata să se retragă cu totul din Judo și din sport în general. A vrut să plece peste hotare la lucru chiar”.

Curios este și faptul că Victor Sterpu a fost lipsit și de bursa din partea Ministerului Educației și Cercetării pe perioada suspendării. Redacția RealMedia l-a contactat pe Secretarul de Stat al MEC, Sergiu Gurin, însă acesta se află la moment într-o deplasare peste hotarele țării. Astfel, noi am înaintat o solicitare către serviciul de presă al MEC, în care am întrebat de ce a fost lipsit de bursă sportivul Victor Sterpu. Vom reveni neapărat cu o actualizare a știrii cînd vom primi răspunsul.

Așadar, la scurt timp după ce ANAD a anunțat Ministerul Educației și Cercetării (MEC) despre descalificarea sportivului, MEC a solicitat Federației de Judo a Republicii Moldova să-l suspende pe Sterpu din lotul național și să nu fie delegat la competiții sportive naționale și internaționale, începînd cu 21 iulie 2023. (la baza solicitării stă scrisoarea cu nr 06/2-09/3379 din 26.07.2023).

Cu detalii despre încălcările sportivului, termenul suspendării, dar și reacția Agenției Antidoping, vom reveni în scurt timp.

Amintim că judocanul Victor Sterpu a fost și primul moldovean care a cucerit medalia de aur la Campionatul European. S-a întîmplat în 2020. Pentru această performanță, sportivul a fost remunerat cu un apartament în Chișinău, din partea federației de profil.

0
1
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?