Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Ce spune Președinția despre achitarea lui Stoianoglo

28 feb. 17:32   Societate
4128 0

Dosarul penal în care Alexand Stoianoglo a fost achitat, nu are nicio legătură cu demiterea din funcție a acestuia de către șeful statului, Maia Sandu.

Reacția vine din partea lui Adrian Băluțel, șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, care dă de înțeles că fostul procuror nu ar putea reveni în funcție.

"Decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo din 26 septembrie 2023, are la bază decizia membrilor CSP de evaluare nesatisfăcătoare a activității procurorului general din mai 2022. CSP este instituția care evaluează performanțele procurorilor, iar dosarul penal nu are nicio legătură cu evaluarea activității de către CSP și, respectiv, cu demiterea din funcție", se arată în mesajul luji Băluțel.

Amintim că reprezentanții Președinției au anunțat pe 26 septembrie 2023 că a fost semnat decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo, în baza hotărîrii CSP din 23 mai 2022.

„Avînd în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor UE de a asigura suplinirea funcției de Procuror General și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”, a comunicat atunci instituția prezidențială.


În același timp, Alexandr Stoianoglo a fost achitat în dosarul în care era acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu. Decizia a fost luată astăzi de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Potrivit acestora, fostul procuror general nu ar întruni elementele infracțiunii. Dosarul se referea la acuzații de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu (art. 328 din Codul Penal), legate de acordarea unei indemnizații de 163.000 de lei fostului șef PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, la plecarea acestuia din sistem.

Procuratura anunță că va contesta decizia de achitare.

7
5
0
1
22

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?