Cazul Șor stiri: 599

Declarațiile CC după ce partidul "ȘOR" a fost scos în afara legii

19 iun. 16:33   Societate
2749 1

Magistratul Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, a venit cu declarații în cadrul unui briefing de presă după ce a fost anunțată decizia privind neconstituționalitatea partidului "ȘOR".

Potrivit acesteia, CC s-a ghidat inclusiv de recomandările Comisiei de la Veneția, atunci cînd a luat decizia de azi.

"Declararea neconstituționalității unui partid ține de atribuția CC. În sesizarea sa depusă la CC, Guvernul a scos în evidență încălcările repetate privind finanațarea ilegală a partidului ȘOR. Curtea a constatat că în mai multe scrutine, la care au participat reprezentanții partidului ȘOR, au fost încălcate principiile transparenței finanțării, a avut loc ignorarea sancțiunilor aplicate de Comisia Electorală Centrală (CEC). CC a avut în vedere și faptele constatate de autoritățile de investigație prezentate de Guvern", a spus Domnica Manole.

Magistratul a mai precizat că CC a constatat că după ce Ilan Șor a părăsit în 2019 teritoriul Republicii Moldova, partidul ȘOR a început să primească mijloace financiare în proporții mari și în mod netransparent, transmite Noi.md.

"Banii erau primiți de peste hotare de anumite persoane, după care erau repartizați în mai multe localități din țară. Au fost ridicate chiar pachete cu bani, care aveau inscripții cu sumele de bani și localitățile, unde urmau să ajungă. CC a reținut caracterul sistemic și continuu al finanțării netransparente a partidului ȘOR", a mai menționat magistratul.


Domnica Manole a vorbit și despre pericolul invocat de Executiv, pe care-l prezintă partidul ȘOR față de suveranitatea Republicii Moldova. "Guvernul a prezentat acte privind sancțiunile economice aplicate partidului ȘOR. De asemenea, Guvernul a făcut trimitere la două documente, din care rezultă că finanțarea partidului ȘOR are loc cu participarea unui stat străin. Partidul ȘOR militează împotriva principiilor statului de drept, a suvernaității Republicii Moldova", a mai spus Manole.

Magistratul CC a subliniat că Ministerul Justiției va desemna o comisie de lichidare a partidului ȘOR. Deputații, care făceau parte din partidul ȘOR, își vor continua activitatea ca deputați independenți fără a avea dreptul de a se afilia altor formațiuni.

Amintim că astăzi CC a admis sesizarea Guvernului și a declarat neconstituționalitatea partidului ȘOR, acesta fiind scos în afara legii.

Cu o reacție a venit și președintele țării, Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că este o decizie așteptată de societate, anume pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sînt protejate, ci împiedicate să captureze statul.

5
1
0
1
34

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?