Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Declarație: Instituțiile publice discriminează vorbitorii de rusă

26 sep. 2018,, 16:01   Societate
2812 5

Serghei Mișin, reprezentant al Consiliului Societății Civile pe lîngă președintele Republicii Moldova, susține că vorbitorii de limbă rusă din Republica Moldova sînt discriminați de către instanțele de judecată, instituțiile medicale și cele de învățămînt.

De asemenea, de către ministere și administrația publică din Chișinău. Într-o conferință de presă, Serghei Mișin, a spus că paginile web ale respectivelor instituții nu pot fi accesate în limba rusă și, chiar dacă unele pagini au și versiunea rusă, informația nu este actualizată cu anii.

Pe site-ul Parlamentului, varianta rusă lipsește, informația fiind prezentată doar în limba de stat, engleză și franceză. Serghei Mișin spune că astfel o treime din cetățenii Republicii Moldova sînt discriminați pe criteriul de limbă de Andrian Candu și majoritatea parlamentară.

Potrivit activistului, nu este respectată Legea privind accesul la informație și Legea pentru protecția minorităților naționale, unde este clar scris că statul garantează și este obligată să respecte drepturile minorităților naționale. „Dumneavoastră spuneți că noi trebuie să cunoaștem limba de stat, și noi sîntem gata să învățăm, dar de Parlamentul și majoritatea parlamentară nu puteți crea condiții pentru ca noi să învățăm limba?”, a întrebat retoric Serghei Mișin.

Ilia Kisileov, reprezentantul Organizației Obștești „Zaria”, spune că s-a plîns de mai multe ori la Consiliului National pentru Combaterea Discriminării pe faptul că site-ul Ministerului Justiției, Primăriei Chișinău și Parlamentului nu au variantă rusă. Consiliul a constatat că este un act de discriminare, dar situația nu s-a schimbat: paginile de rusă fie lipsesc, fie nu sînt actualizate.

Mihail Ahremțev, președintele organizației Obștești „Zaria”, susține că politicienii care pretind a fi pro-europeni nu promovează valorile europene. Guvernarea nu face nimic pentru a proteja minoritățile etnice și pentru a apăra funcționarea limbilor pe teritoriul țării.

La sfîrșitul lunii august, pentru apărarea limbilor moldovenești și ruse pe teritoriul Republicii Moldova, Asociația Obștească „Za Russkii Iazîk”, a lansat o campanie de colectare a semnăturilor astfel ca limba moldovenească să fie limbă de stat, iar limba rusă – limbă oficială de comunicare interetnică. Inițiatorii campaniei intenționează să colecteze pînă la 500 de mii de semnături timp de trei luni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?