COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 1 002 291   INFECTAȚI 396 768(+3255)   TRATAȚI 368 373     DECESE 10 470(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7906
Criza energetică stiri: 517

Declarație: "Influența politică asupra judecătorilor trebuie exclusă"

22 ian. 2021,, 13:00   Societate
2590 0

Sistemul judecătoresc din Moldova se află sub atac permanent al politicienilor și trebuie să facem tot posibilul pentru a exclude factorul politic și influența politică asupra judecătorilor. La acest lucru au menirea să contribui inclusiv modificările la Constituție propuse anterior de guvern, care vor ajuta la "închiderea" lacunelor existente de influență a politicienilor asupra structurii judecătorești prin intermediul sistemului de numiri și demiteri a judecătorilor, procedurilor disciplinare etc.

De această părere este ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, exprimată într-un interviu acordat postului de televiziune REN Moldova, transmite Noi.md.
El a menționat că sistemul judecătoresc din Moldova se află sub un atac permanent din partea politicienilor, ceea ce duce la faptul că judecătorii încep deja să dea ascultare politicienilor.

"Cînd ataci foarte mult sistemul judiciar, îl discreditezi și apare teama judecătorilor. Ei încep să asculte doar de politicieni și acest lucru încalcă principiul independenței sistemului judiciar. Trebuie să facem tot posibilul pentru a exclude anume factorul politic, influența politică asupra judecătorilor", a spus șeful Ministerului Justiției.

Potrivit lui, această influență vine, în mare parte, din partea deputaților din Parlament. Dar, în perioada inițială, astfel de atacuri au fost și la nivel de guvern.

Fadei Nagacevschi a declarat că recent și-a luat angajamentul, în calitate de ministru al Justiției, să nu mai critice deciziile judecătorești și să reiasă din principiul că decizia judecătorească definitivă se supune executării, dar nu comentării.


"De altfel noi pur și simplu vom distruge sistemul judiciar în loc să-l consolidăm. E inacceptabil cînd ataci tot timpul sistemul judiciar. Deseori politicienii critică sistemul judecătoresc pentru a-și ascunde inacțiunea sau greșelile la nivel politic", a menționat ministrul Justiției.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X