Decizia Curții Constituționale privind unele interdicții de vot

13 sep. 09:15   Societate
2944 0

Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă sesizarea, prin care s-a solicitat controlul constituționalității articolului 160, alineat 2 din Codul Electoral. Acesta spune că termenul înregistrării domiciliului sau reședinței temporare nu poate fi mai mic de 3 luni pînă la data primului tur de scrutin.

Curtea a observat că dispozițiile contestate le interzic cetățenilor să voteze la alegeri locale, dacă și-au înregistrat domiciliul sau reședința temporară în mai puțin de trei luni anterior datei primului tur de scrutin.

CC reține că prevederea în discuție instituie o măsură generală aplicabilă doar persoanelor care și-au schimbat domiciliul sau reședința în ultimele trei luni într-o altă unitate administrativ-teritorială și doar în cazul alegerilor locale, notează Noi.md cu referire la IPN.

Autoarea sesizării este deputata independentă Marina Tauber. Potrivit acesteia, măsura contestată instituie un tratament diferențiat între cetățenii, al căror termen de înregistrare a domiciliului/reședinței temporare este mai mic de trei luni pînă la data primului tur de scrutin și cei al căror termen în discuție depășește trei luni.

Restricția stabilită de articolul 160 alin. (2) din Codul electoral reprezintă o garanție rezonabilă pentru integritatea alegerilor locale.


De asemenea, ea reprezintă o măsură necesară pentru a contracara fenomenul migrației electorale care conduce la afectarea principiilor democratice în materia electorală.

Așadar, interdicția de a vota la alegerile locale impusă persoanelor care și-au schimbat domiciliul sau reședința temporară în ultimele trei luni anterior datei primului tur de scrutin nu afectează substanța dreptului de vot.

0
1
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?