Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cum trebuie să reacționezi dacă ai contactat direct cu o persoană confirmată cu Covid

24 ian. 2022,, 17:45   Societate
2926 0

Noi prevederi ce se referă la tratament și perioada carantinei vor fi aplicate în cazul persoanelor diagnosticate cu Covid-19, în conformitate cu protocolul actualizat aprobat de Ministerul Sănătății.

Documentul prevede următoarele:

- Persoana nevaccinată va fi plasată în carantină pentru 10 zile, fiindu-i monitorizată starea de sănătate. Regimul de carantină poate fi întrerupt la a 5-a zi, dacă persoana nu are simptome de îmbolnăvire și obține rezultat negativ la efectuarea testului PCR sau rapid.

- Persoana vaccinată nu va fi plasată în carantină, dar se va monitoriza starea de sănătate și se vor respecta măsurile de prevenire a transmiterii virusului SARS-CoV-2 (purtarea măștii, distanța fizică, igiena mîinilor) și la a 5-a zi va fi testată prin test PCR COVID-19 sau test rapid de diagnostic Ag SARS CoV-2. (În caz de nerespectare a condițiilor specificate, aceasta va fi plasată în carantină pentru 10 zile din momentul contactului cu persoana confirmată pozitiv cu COVID-19).

- Persoanele care au trecut prin boală în ultimele 90 zile și nu prezintă semne clinice nu se plasează în carantină.


- Elevii/studenții din clasa/grupa unde s-a confirmat un caz de infecție COVID-19 vor fi plasați în carantină pentru 10 zile și testați la a 5-a zi de la data confirmării cazului pozitiv. Avînd rezultat negativ, aceștia vor încheia perioada de carantină cu condiția că nu au fost înregistrate semne clinice de COVID-19 și se continuă monitorizarea zilnică a simptomelor pînă la a 10-a zi.

- Elevii/studenții care nu se prezintă la testare, continuă carantina pentru o durată de 10 zile de la data confirmării cazului pozitiv în clasă/grupă.

- Elevii/studenții la care rezultatul testului de diagnostic pentru virusul SARS-CoV-2 este pozitiv vor urma protocolul pacienților pozitivi cu COVID-19 și se vor afla sub monitorizarea continuă a medicului de familie.

- La întrunirea criteriilor de spitalizare, pacienții se vor referi la instituțiile medicale desemnate pentru acordarea asistenței medicale pentru COVID-19.

- Pacienților cu forme simptomatice de COVID-19, tratați la domiciliu, la care sînt asociați factori de risc, care ar putea duce la agravarea stării, li se recomandă monitorizarea SpO2 cu pulsoximetru la domiciliu.

- Pacienților cu forme ușoare de COVID-19 li se indică tratament simptomatic, cum ar fi administrarea de antipiretice pentru febră și durere, nutriție și hidratare adecvată, monitorizare continuă cu privire la semnele de agravare, care trebuie să inducă îngrijiri urgente.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?