Cum și cînd au întemeiat moldovenii în Rusia satul Kișineovka

7 feb. 08:00   Societate
3453 0

În raionul Lazovsk din ținutul Primorsk al Federației Ruse există satul Kișineovka, care a fost fondat în 1905 de imigranți din Moldova, scrie moldovenii.md.

Satul, care face parte din așezarea rurală Lozovsk, a fost fondat de 12 familii de moldoveni care s-au mutat în Primorsk, în principal din Bălți, Sergheev și Chișinău. În primul an, s-au mutat 12 familii. Familiilor Stefaniuc, Toma, Forostovschi, Dada, Ignat, Florea, Cecoi și alții, li s-au alăturat în 1907 alte cîteva familii din Moldova, iar populația satului Kișineovka a crescut pînă la 400 de persoane.
Inițial, satul Kișineovka era situat la 3-4 km în susul rîului, dar după o inundație mare în 1914 a fost mutat în locația actuală. Spre deosebire de alte sate din raionul Lazovsk, aici nu exista gospodării — s-a realizat stăpînirea comună și colectivă a ținutului de taiga.
Locuitorii trăiau în case săpate în pîmînt pe malul rîului Kievka. Împreună au stăpînit taigaua, în care existau căprioare, tigri, leoparzi, urși, iar în rîuri - sturioni și lostrițe. Au construit case, două mori, o fierărie. Nu erau oameni săraci. Vara lucrau pe cîmpuri, în grădini, vii, iar iarna vînau. Familiile erau mixte, foarte mari.
În 1928-1929 a apărut o școală elementară. După colectivizare, la începutul anilor 30, a fost creat colhozul "Будёновец". În 1937 a fost deschisă o bibliotecă. Toată lumea era alfabetizată, iar învățătorii de la școala coreeană știau limba coreeană, rusă și moldovenească. În școală exista un iconostas, venea un preot, dar acesta a fost spînzurat în anii 20. Iar la sfîrșitul anilor 30, coreenii au fost evacuați. Ei au fost duși de tractoristul Kirill Muntean, însă tractorul s-a răsturnat pe o pantă și acesta a murit împreună cu oamenii.
În timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, 38 de săteni au plecat pe front și nu s-au mai întors, în multe familii au murit toți bărbații. Familia Budesco a pierdut cinci bărbați, familia Toma - trei, au fost uciși piloții Alexei Țînțuc și Petr Florea.
După război, în 1946-1947, satul a fost electrificat, a apărut radioul, a fost construit un punct medical. Colhozul a început să se numească PCUS, apoi a intrat în componența sovhozului ”Маяк”.
În 2010, în Kișineovka erau doar 160 de locuitori. Ultima mențiune a satului este din anul 2017. Forumul la care a fost spusă povestea satului Kișineovka nu mai există.
Iar locurile de aici sînt frumoase: Cascadele Benevsk, Rezervația Naturală și Parcul Național din Lazovsk ”Зов тигра” - sînt niște minuni ale Rusiei. Vladivostok este la o distanță de 250 km, granița chineză este foarte aproape...
Kișineovka este situat în sudul ținutului Primorsk, în valea rîului Kievka, la 60 km de gura sa, la o altitudine de 222 m deasupra nivelului mării. Prin sat trece drumul P448 Lazo-Preobrajenie. Distanța pînă la centrul raional, satul Lazo, este de 14 km, pînă la Vladivostok — aproximativ 250 km. Cea mai apropiată gară feroviară, Uglekamensk, este situată la 50 km spre vest.
14
3
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий